Verhaal achter Lansky Brothers

Elvis Presley was vaste klant bij kledingshop “Lansky Brothers” die een winkel hadden in de bekende  Beale Street in Memphis, Tennessee.

                    
Guy Lansky                                 Bernard Lansky

Het ontstaan van de winkel van de ‘Lansky Brothers’:

In 1946 kocht Samuel Lansky voor het bedrag van 125 Dollar een winkel in Beale Street in Memphis. Deze winkel verkocht oorspronkelijk overgebleven Leger voorraden uit de Tweede Wereldoorlog. Toen Samuel de winkel had gekocht gaf hij hem aan zijn 2 zonen: Bernard & Guy Lansky. Bernard Lansky was in het begin vaak buiten te vinden om te kijken wat er allemaal speelde in en rondom Beale Street. Zo kreeg hij een idee wat voor mensen er vaak kwamen en hoe ze gekleed gingen in Beale Street. Daar speelden de broers handig op in, en bouwden daardoor al snel een klantenkring op met bekende namen zoals: Count Basie, Lionel Hampton, Duke Ellington, Johnny Cash, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis en B.B. King.

      
Count Basie                  Johnny Cash                   Duke Ellington                B.B. King   

In 1952 zag Bernard dat er vaak een jongeman langs liep en vaak voor de etalage bleef staan kijken, maar nooit binnen kwam om iets te passen of te kopen. Op een dag zag Bernard de jongeman weer voor zijn winkel staan, en nodigde hem uit om binnen te komen. Het bleek de 17-jarige Elvis Presley te zijn, en zijn droom was om de winkel van Bernard over te kopen als hij genoeg geld bij elkaar had gespaard. Bernard moest lachen, en zei “Elvis, don’t buy me, buy from me!”. Daarna begon een lange vriendschap tussen de heren die tot Elvis zijn dood zou blijven bestaan.

    
Bernard Lansky & Elvis Presley                                 Bernard Lansky & Elvis Presley

Toen Elvis eenmaal een superster was, kocht hij vaak kleding bij ‘Lansky Brothers’. Hij kreeg het kostuum dat hij voor de 1e keer draagt in: The Ed Sullivan Show in 1956 cadeau. Bernard Lansky verklaarde ooit eens: “I put Elvis in his first suit, and I put him in his last”.


Elvis in “The Ed Sullivan Show” in 1956

In 1957 kwam Elvis aanrijden bij ‘Lansky Brothers’ om Bernard zijn nieuwe auto, een German Messerschmitt, te laten zien, die hij van RCA Records had gekregen. Bernard vond het een prachtige auto en zei: Als je er ooit van af wil, laat het me weten want dan koop ik hem van je. Elvis antwoorde daarop: als ik een aantal kleding stukken bij je mag uitzoeken voor niets dan is de auto van jou. Bernard zei daarop: DEAL!. Twee uur later was de winkel bijna leeg, en had Bernard een nieuwe auto.


Bernard Lansky

Elvis trouwde op 1 mei 1967 met Priscilla Beaulieu in het Aladin Hotel in: Las Vegas. Het pak dat Elvis droeg bij zijn huwelijk, had hij gekocht bij ‘Lansky Brothers’. Het ontwerp was trouwens ook van hen. Ook het blauwe pak + overhemd dat Elvis droeg tijdens een familie foto shoot in hun Hillcrest Huis in Beverly Hills op 10 december 1970 was ook gekocht in de winkel van ‘Lansky Brothers’.

                    
Trouwpak van Elvis                     Elvis in het blauwe pak in 1970

Toen Elvis overleed op 16 augustus 1977, zorgde Bernard Lansky dat er een mooi nieuw wit pak + blauwe stropdas werd bezorgd voor Elvis, zodat hij dat aan kon hebben in de kist. Vernon Presley was er dankbaar voor, en zorgde ervoor dat Bernard de begrafenis kon bijwonen en een woordje mocht zeggen. De volgende dag adverteerde ‘Lansky Brothers’ met een pagina grote advertentie in de krant ‘The Commercial Appeal’ als eerbetoon aan hun grootste klant: Elvis Presley.


Advertentie van Lansky Brothers in de krant in 1977

In 1980 hield Guy Lansky (die altijd al op de achtergrond bleef) het voor gezien, en werd uitgekocht. In 2001 lanceerde de kledingwinkel een nieuwe kledinglijn onder de naam: “Clothier To The King”. In deze lijn worden reproducties van Elvis zijn kleding gemaakt die Elvis in al die jaren bij ‘Lansky Brothers’ had gekocht. Sinds de zaken zo goed gaan, is de winkel verhuisd naar de lobby van The Peabody Hotel  in Memphis. The Peabody Hotel  word ook wel ‘Peabody Ducks Hotel’ genoemd omdat er een stel eenden op het dak van het hotel wonen, die iedere ochtend  een wandeling maken, inclusief een ritje in de lift, naar de lobby van het hotel en daar rondzwemmen in een fontein, en ’s middags dezelfde wandeling nog een keer maken terug naar hun plekje op het dak.

  
The Peabody Hotel in Memphis, Tennessee           Eenden in de fontein in The Peabody Hotel

De klantenkring van ‘Lansky Brothers’ is inmiddels ook gegroeid. Zo kopen onder andere: The Jonas Brothers, Robert Plant, John Rich, Carlos Santana, The Beach Boys, Billy Bob Thornton, Carrie Underwood, Chris Isaak, Lisa Marie Presley, Priscilla Presley, Eddie Floyd, Stephen Stills, Steven Tyler en Gavin DeGraw daar hun kleren. Op zondag 14 augustus 2011 kreeg de winkel van ‘Lansky Brothers’ een ‘Historical Marker’ op de plaats waar de winkel is begonnen in Beale Street. Bernard Lansky overleed op 85-jarige leeftijd op 15 november 2012 aan de gevolgen van Alzheimer. De winkelketen word daarna doorgezet door Bernard’s zoon: Hal Lansky en zijn dochter: Julie Lansky.

      
John Rich              Carrie Underwood           Chris Isaak               Steven Tyler


The Jonas Brothers

In 2014 werd op de oude locatie in Beale Street in Memphis een nieuwe kledingwinkel van ‘Lansky Brothers’ geopend. Bij deze winkel zit ook een museum, die de geschiedenis van de winkel verteld en  een groot deel ook aan Elvis is gewijd.


Hal Lansky & Julie Lansky

Guy Garrett Lansky geboren op 21 augustus 1921, en overleden op 83-jarige leeftijd op 6 januari 2005.
Bernard JosephLansky geboren op 10 maart 1927, en overleden op 85-jarige leeftijd 90 15 november 2012. Beide broers overleden aan de gevolgen van Alzheimer.

Meer informatie op: www.lanskybros.com.