Huwelijksdag Elvis & Priscilla

 


Elvis & Priscilla op hun huwelijksdag op: 1 mei 1967

Vlak voor Kerst in 1966 vroeg Elvis Priscilla ten huwelijk, en schoven ze bij elkaar een zilveren ring aan hun hand in de vorm van een hoefijzer gezet met diamanten van 3 ½ karaat. Volgens de geruchten deed Elvis dit aanzoek onder grote druk van Priscilla, want zij had een aantal dagen daarvoor gedreigd om naar de pers te stappen om een boekje open te doen over zijn privéleven, als hij niet snel een huwelijksaanzoek zou doen. Ook Priscilla’s ouders hadden gedreigd om hem te laten arresteren voor slavernij en het prostitueren van hun dochter. Ook Colonel Tom Parker wilde graag dat Elvis ging trouwen omdat hij steeds vaker weerstand bood tegen De Colonel. Daarom bedacht De Colonel dat het tijd werd dat Elvis ging trouwen. Misschien dat een vrouw in zijn leven hem rustig kon houden, zodat hij niet meer dwars ging liggen. Ook de publiciteit die ontstond, toen het nieuws bekend werd dat Elvis ging trouwen, gebruikte De Colonel om Elvis opnieuw te promoten. Ook Elvis zijn platenmaatschappij: RCA Records, drong op een huwelijk aan omdat zij er op tegen waren dat Elvis samenwoonde met een jong ongetrouwd meisje, en bang waren voor de schandalen wat het kon veroorzaken. Nadat Elvis het aanzoek had gedaan, kreeg hij er heel veel spijt van dat hij het gedaan had. Op een vroege morgen zag de kok van Graceland, Alberta Holman, Elvis aan de keukentafel zitten en hij was helemaal overstuur vanwege het aanzoek. Alberta zei: “Waarom blaas je het huwelijk dan niet af, als je er zo van overstuur bent”? Elvis antwoorde dat hij geen andere keus had en dat hij zwaar onder druk was gezet om het aanzoek te doen, omdat anders zijn carrière over was. Later verklaarde Memphis Maffia lid: Marty Lacker dat Elvis zijn hart ook al eens had gelucht bij hem, en helemaal niet wilde trouwen.

    
Verlovingsringen                         Elvis heeft Priscilla een aanzoek gedaan

Nadat de verloving bekend was geworden, ging Colonel Tom Parker meteen aan de slag om de huwelijksdag te regelen. Zowel Elvis als Priscilla hadden beiden geen enkele inspraak over wie er werden uitgenodigd, waar het huwelijk zou plaats vinden en hoe de dag zou gaan verlopen. In eerste instantie was het de bedoeling dat de huwelijksvoltrekking plaats zou vinden in: Palm Springs in een luxe villa die gehuurd was door Elvis. De buurvrouw, roddeljournaliste: Rona Barrett, kreeg lucht van de huwelijksplannen en schakelde haar collega’s in om zo te proberen om er verslag van te doen. Toen het bruidspaar de grote getale pers op de oprit zag staan, slopen ze via de achterdeur naar buiten en reden regelrecht naar het vliegveld. Ze vertrokken om 3 uur ’s nachts uit Palm Springs, begeleid door Joe Esposito, in een limousine die voor noodgevallen klaar stond achter het huis. Ze stapten in het privé vliegtuig van: Frank Sinatra dat: “Christina” heette naar Las Vegas. De gasten die waren uitgenodigd volgden het bruidspaar in een ander vliegtuig. Om 5 uur in de ochtend werd in Las Vegas de vergunning voor het huwelijk afgegeven aan Elvis en Priscilla.

             
De Huwelijksceremonie                           Priscilla met haar ouders, broertje en zusje

Op 1 mei 1967 was het dan zover: De Huwelijksdag van Elvis en Priscilla! Elvis was op dat moment 32 jaar en Priscilla was 21 jaar. De kleine privé ceremonie vond plaats in een hotelsuite van: The Aladdin Hotel in: Las Vegas, en duurde slechts 8 minuten. Er waren maar 14 gasten aanwezig die in eerste instantie niet wisten dat ze naar de bruiloft van Elvis en Priscilla gingen. Alleen De Colonel, Elvis, Priscilla en haar moeder wisten ervan. Iedereen werd met een smoes gevraagd naar Las Vegas te komen voor een speciaal optreden van Elvis. Elvis en Priscilla hadden ook het vliegtuig genomen om naar Las Vegas te gaan, maar omdat de pers achterdochtig begon te worden, stapten ze in het geheim, tijdens een tussenstop, in het privé vliegtuig van Frank Sintra die hen naar Las Vegas bracht. De andere gasten werden 10 minuten voor de huwelijksvoltrekking op de hoogte gebracht. De gasten die de huwelijksvoltrekking mochten bijwonen waren onder andere: Vernon & Dee Presley, de ouders van Priscilla: Paul & Anna Lillian Beaulieu, haar zusje Michelle (op dat moment 13 jaar) en haar broertje Danny (op dat moment 17 jaar), Colonel Tom Parker en zijn vrouw Marie, Billy & Jo Smith (neef van Elvis), Patsy & Gee Gee Gambill (nicht van Elvis), komediant Redd Foxx en Memphis Maffia leden: George Klein, Joe & Joanie Esposito, Marty & Patsy Lacker en een aantal mensen van Elvis zijn platenmaatschappij. De Oma van Elvis was niet aanwezig, omdat ze bang was om te vliegen.

                         
Elvis & Priscilla samen met Vernon & Dee Presley             Elvis & Priscilla met bruiloftsgasten

De getuigen van Elvis waren Memphis Maffia leden: Marty Lacker en Joe Esposito, en Priscilla had haar moeder en jongere zusje Michelle als getuige. Elvis droeg een zwart brokaat zijden smoking, gekocht bij de kledingzaak van: Lansky Brothers, en droeg daarbij zwarte westernlaarzen. Priscilla had haar eigen jurk ontworpen van witte chiffon geborduurd met kraaltjes en pareltjes en een sluier van ongeveer 1 meter lang die op zijn plaats werd gehouden door een kroontje gemaakt van strass steentjes en kralen. Elvis verklaarde later tegen diverse mensen dat hij de jurk van Priscilla goedkoop en verschrikkelijk vond. Het woord: “obey” was, op verzoek van Elvis, geschrapt uit de traditionele huwelijks geloften want Elvis vond dat een man nooit de bevelen van een vrouw hoefde op te volgen. Echter moest Priscilla het wel zeggen omdat Elvis van haar verlangde dat ze alles deed voor haar man zonder tegenstribbelen. Na de huwelijksvoltrekking moest het pasgetrouwde stel naar de overvolle lounge van het hotel voor een persconferentie, wat De Colonel snel had geregeld met de manager van het hotel. Een aantal leden van de Memphis Maffia, die in eerste instantie persoonlijk waren uitgenodigd door Elvis, werden op het laatste moment door De Colonel geweigerd, tot groot ongenoegen van de Memphis Maffia leden.

          
Trouwring Elvis Presley                                 Trouwring Priscilla Presley

Tijdens deze persconferentie werd de taart aangesneden. De taart was gemaakt van een gele sponge cake, en elke laag werd tweemaal gevuld met abrikoos marmelade en een likeur gearomatiseerde bavarois. Daarna werd hij geglazuurd met fondant en versierd met suikerglazuur en marsepeinen rozen. De hele taart bestond uit 6 lagen en koste: 3,200 Dollar. Deze taart was in 1e instantie voor een andere bruiloft bedoeld, maar De Colonel wist de banketbakker om te kopen en werd op het laatste moment de namen veranderd in: Elvis & Priscilla. Na de persconferentie en het aansnijden van de taart stond er een chique ontbijt klaar voor de gasten, dat bestond onder andere uit: oesters, kreeft, gebraden kip, speenvarken en champagne. Kosten voor dit ontbijt: 10,000 Dollar. De 1e dans die door het bruidspaar werd gedanst was op het nummer: “Love me Tender” van: Elvis Presley. Daarna ging het stel op een korte huwelijksreis naar Palm Springs.

          
Elvis & Priscilla en banketbakker: Denis Martig        De trouwringen zijn net uitgewisseld

Op 29 mei 1967 werd een 2e receptie gehouden op Graceland, voor iedereen die niet aanwezig mocht zijn bij de 1e huwelijks receptie in Las Vegas. Alles werd tot in detail nagespeeld door Elvis en Priscilla, die voor deze gelegenheid hun trouwkleding weer hadden aangetrokken. Precies 9 maanden later werd hun enig kind geboren, dochter: Lisa Marie. Het huwelijk van Elvis en Priscilla zou standhouden tot 1973.

          
De tweede receptie op Graceland op: 29 mei 1967

Op 1 juli 2008 werd er door het bekende speelgoedmerk: Mattel een speciale Barbie poppen set op de markt gebracht, namelijk Elvis & Priscilla op hun huwelijksdag. Deze 2 Barbie poppen zijn ontworpen door: Sharon Zuckerman, en werden door Elvis Presley Enterprise goedgekeurd voor de markt. Deze poppen set is erg geliefd bij de vele Elvis Fans. Vijf dagen later, op 6 juli 2008, kwamen er weer 2 huwelijks poppen op de markt van Elvis en Priscilla. Deze poppen set werd uitgebracht door: The Ashton-Drake Galleries, en is gemaakt van: porselein. De kleding die de poppen dragen zijn door de originele ontwerpers gemaakt. De poppen zijn ongeveer 42 cm lang, en ontworpen door: Liz Greenwood en Ralph Bienert. Bij de officiële presentatie van deze poppen set heeft Priscilla een set cadeau gekregen, waar ze dolblij mee was.


Elvis & Priscilla Barbie Poppen van Mattel

 

  
Elvis & Priscilla Poppen van The Ashton-Drake Galleries