Bouwproject 1

In juni 2017 ben ik (Albert) gestart met een voor mij geheel nieuwe uitdaging: het maken van het geboortehuis van Elvis Presley, op een schaal van 1:12. Het schaalmodel wordt geheel van hout, ook alle meubeltjes worden van hout en deze maak ik allemaal zelf (met uitzondering van het gasfornuis in de keuken). Het huis waar Elvis het levenslicht zag is er nog steeds en staat in Tupelo, Mississippi. Het is tegenwoordig een museum en is net als “Graceland” in Memphis, Tennessee een bedevaartsoord voor Elvisfans van over de hele wereld. Helaas heb ik zelf die reis nog nooit gemaakt, maar dankzij de vele foto’s en filmpjes die er op internet zijn verschenen heb ik wel een goed beeld van het huis en zijn inrichting kunnen krijgen. 

Op deze pagina kunt u de voortgang van dit project volgen. Regelmatig zal ik hier foto’s plaatsen van het originele huis en de voortgang van mijn project, zodat je een leuke vergelijking kunt maken tussen het origineel en mijn schaalmodel.

Hier enkele foto’s van het originele huis in Tupelo, Mississippi.

                    
Woon/Slaapkamer in het geboortehuis van Elvis Presley

      
Keuken geboortehuis Elvis Presley

Het bouwproject van Albert.

Op onderstaande foto’s is te zien hoe het schaalmodel in elkaar is gezet. Het dak is afneembaar, zodat je de binnenkant ook goed kunt zien. Op de binnenmuren is ook meteen het behang geplakt. De ramen en deuren zijn nog niet vastgelijmt zodat het eventueel nog aangepast kan worden mocht dat nodig zijn. Het gasfornuis in de keuken hebben we gekocht. De onderstaande foto’s zijn begin juni 2017 gemaakt.


Voor/Zij aanzicht schaalmodel

  
Woon/Slaapkamer schaalmodel


Keuken schaalmodel met fornuis

We zijn een aantal weken verder, en er is veel gebeurt in de tussentijd met het schaalmodel. Zo zijn er aan de buitenkant plankjes gelijmd, zodat het lijkt dat de muren gemaakt zijn van rabatdelen. De ramen en deuren zijn vastgezet en aan de buitenkant afgewerkt met sierlijsten. Er staat een schoorsteen op het dak en er zijn zowel bij de achterdeur als de voordeur horren gemaakt. Binnen zijn alle vloeren verhoogd evenals de veranda. In de keuken is een voorzetwand gemaakt waarin de schoorsteen is verwerkt en een inbouwkast met planken. Er is een complete eethoek gebouwd, een servies kast, een dekenkist, een bijzet tafeltje, een strijkplank en een ouderwets wasbord. Ook het flessenkratje + de flesjes heb ik zelf gemaakt. In de woon/slaapkamer is er een schouw met open haard gemaakt. Daarnaast is er een tweepersoonsbed gemaakt en 2 schilderijtjes die later aan de muur moeten worden bevestigd. De foto’s zijn genomen op 1 augustus 2017.


Voor/Zij aanzicht schaalmodel

  
Woon/Slaapkamer schaalmodel

  
Keuken schaalmodel

Het is alweer een tijdje geleden, dus hierbij maar weer even een up-date van de vorderingen van mijn miniatuur geboortehuis van Elvis Presley wat ik aan het nabouwen ben. Afgelopen maanden heeft het een beetje stil gestaan omdat ik er even geen zin meer in had, maar zo ineens had ik weer inspiratie om toch verder te bouwen. Maandag 23 april 2018 ben ik langzaam aan weer begonnen met bouwen. Alle meubels zijn inmiddels gemaakt, nu ben ik bezig met alles te schilderen en het dak moet ook nog gemaakt worden. En dan kan ik beginnen met inrichten en nog wat kleine dingen bij elkaar sprokkelen zoals servies, potten, pannen, lakens, dekens, kussens enz. enz. Onderstaande foto’s zijn gemaakt op 25 mei 2018.


Bovenaanzicht Woon/Slaapkamer

  

Woon/Slaapkamer

  


Bovenaanzicht Keuken

  

Keuken

  

Hierbij weer een up-date van mijn geboortehuis van Elvis Presley dat ik aan het nabouwen ben.
Afgelopen maanden heb ik de buitenkant diverse keren geschilderd. De raamkozijnen zijn een beetje aangepast en het glas zit erin. Alle meubeltjes zijn geschilderd en ik heb gordijntjes + kleedjes gemaakt en genaaid. Het bed heeft lakentjes en kussens gekregen en een gebreid sprei. Ook de deurklinken zitten aan de deuren en de hor deuren zijn geplaatst. De schommelbank op de veranda heb ik gemaakt en geplaatst, evenals de balken die daar het dak moet ondersteunen. Verder heb ik nog wat huisraad erbij gekocht. Alleen de dakpannen moeten nog gezaagd worden en geschilderd en op het dak geplakt worden. Dat word het eerst volgende project na de Kerstdagen en Oud & Nieuw.
De foto’s zijn gemaakt op 28 oktober 2018.


Vooraanzicht + veranda met schommelbank

  

Woon/Slaapkamer

Keuken

       

In de maanden Januari – Februari 2019 ben ik verder gegaan het het dak.
In totaal 850 dakpannen gezaagd en op het dak gelijmd. een hele klus,
en ook wel wat ééntonig werk, maar het resultaat mag er zijn vind ik.
Foto is gemaakt op 26 februari 2019.


Dakpannen aan het plakken

En dan is nu het geboortehuis van Elvis Presley, dat ik aan het nabouwen ben, bijna klaar. Er moeten nog wat kleine dingetjes gedaan worden en nog een paar puntjes op de “i” gezet worden en dan is het project echt helemaal klaar. Dit was het eerste poppenhuis project dat ik ooit in mijn leven heb gemaakt,en het was erg leuk om te doen vond ik. Ik had nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden om te gaan doen en te maken. Heb nu het poppenhuis virus te pakken. Op naar mijn volgende project. Dat kunt u volgen op de pagina “Bouwproject 2” op deze site (kijk in het menu).
Onderstaande foto’s zijn gemaakt op 17 maart 2019.


Voor en zij aanzicht met veranda + schommelbank


Bovenaanzicht Woon/Slaapkamer en Bovenaanzicht Keuken

Woon/Slaapkamer

Keuken