Verhaal achter het Gouden Lamé Pak


Nudie Cohn en z’n vrouw Helen “Bobbie” Kruger

Het gouden Lamé kostuum is gemaakt eind 1956 door Nudie Cohn (geboren op 15 december 1902 in Kiev, Oekraïne als Nuta Kotlyarenko. Overleden op 9 mei 1984 in Burbank, Californië.) van het bedrijf Nudie’s Rodeo Tailors in Hollywood, in opdracht van Colonel Tom Parker. De Colonel vond dat zijn “Golden Boy” een Gouden pak moest dragen voor een aantal optredens in 1957. De Colonel en Nudie Cohn haalden nadat het pak klaar was een truc uit, en zeiden tegen de pers dat het pak zo’n 10.000 Dollar gekost heeft, en gemaakt was van de huid van ongeboren kalfjes bekleed met bladgoud van 24 karaat. In het echt heeft het pak maar 2,500 Dollar gekost, en was gemaakt van goudkleurig draad. Maar na deze overdreven verklaring ging het kostuum de boeken in als het “Famous $10,000 Gold Lamé Suit”.

          
Nudie Cohn & Elvis Presley              Elvis showt zijn gouden pak thuis 
                                                                in Audubon Drive, Memphis

Begin maart 1957 droeg Elvis het pak voor het eerst voor een foto-shoot die gemaakt werd in Hollywood. Deze foto’s zullen worden gebruikt voor de hoes van het album “50,000,000 Elvis Fans Can’t Be Wrong”. Op 28 maart 1957 droeg hij het voor de 1e keer op het podium tijdens zijn optreden in het International Amphitheatre in Chicago. Op 29 maart 1957 droeg Elvis het pak opnieuw, deze keer bij een optreden in St. Louis, Missouri.

                         
“50,000,000 Elvis Fans Can’t Be Wrong”                       Achter de schermen bij het 
                                                                       optreden op 28 maart 1957 in Chicago

De daarop volgende optredens in Fort Wayne – Indiana, Detroit – Michigan en in Buffalo – New York, droeg Elvis alleen het gouden jasje, de gouden schoenen, de gouden riem en het gouden strikje in combinatie met een zwarte broek en blouse. Op 2 april 1957 tijdens een optreden in Toronto – Ontario in Canada droeg Elvis weer het complete pak, maar waren wel de slijtage plekken te zien op zijn knieën.

                                 
Elvis met Gouden jasje +                        2 april 1957 tijdens een optreden in
     Zwarte broek en overhemd                              Toronto met het hele pak aan     

Vanaf dan draagt Elvis zo af en toe alleen het gouden jasje in combinatie met een zwarte broek en overhemd tijdens optredens. Tijdens Elvis zijn afwezigheid omdat hij in het leger zat, had De Colonel het Goudkleurige pak opgeborgen bij hem thuis. Nadat Elvis uit het leger kwam, droeg hij nog 1 maal het gouden jasje tijdens een benefiet concert op Hawaii.

    
In Toronto, Canada       Gouden jas, Wit overhemd        Gouden jas + Zwarte
                                               en Zwarte broek                  broek en overhemd

Toen Bill Belew ging samenwerken met Elvis voor de ’68 Comeback Special, wilde Bill een gouden pak maken dat gebaseerd was op het gouden pak van Nudie Cohn. Elvis liet Bill weten dat hij een grote hekel had aan het gouden pak, en niet opnieuw een gouden pak wilde aantrekken zodat hij eruit zou zien als een Clown. Toch kreeg Bill het voor elkaar dat hij toch een goudkleurig jasje aantrok in combinatie met een zwarte broek.

          
Het goudkleurige jasje gedragen in de ’68 Comeback Special

Daarna werd het gouden pak vergeten, en wist niemand waar het gebleven was. Nadat Elvis Presley Enterprises in 1987 Colonel Tom Parker had afgekocht met een bedrag van 2 Miljoen Dollar, kregen zij het originele gouden pak gemaakt door Nudie Cohn terug. Elvis Presley Enterprises was niet op de hoogte dat het gouden pak nog steeds in bezit was van De Colonel, en waren blij verrast. Het pak is nu te bewonderen op Graceland.

                              
In Graceland                                                                 Tijdens een tentoonstelling
                                                                                           in de O2 Arena in Londen

Andere kostuums gemaakt door Nudie’s Rodeo Tailors, en gedragen door Elvis zijn: de bekende Cowboy Outfit uit de film “Loving You”,  Millionaire Suit uit de film “Clambake” en het rode overhemd dat Elvis droeg in “The Steve Allen Show” op 1 juli 1956, ook  werden er speciaal voor Elvis 2 Jumpsuits gemaakt, 1 in het geel, en 1 in het roze en een aantal verschillende leren jassen.

                    
De 2 jumpsuits die hieronder zijn afgebeeld, zijn ook gemaakt door Nudie’s Rodeo Tailors voor Elvis. Ze zijn in een kast in Graceland gevonden, maar helaas weet niemand dat Elvis ze ooit heeft gedragen.

Andere sterren die onder andere kleding droegen van Nudie’s Rodeo Tailors, zijn: Dolly Parton, Porter Wagoner, George Jones, Tammy Wynette, Tanya Tucker, Buck Owens, Mick Jagger, Cher, Johnny Cash, Gram Parsons, Conway Twitty, Elvis Costello, Hank Williams Sr., Stella Parton, Burt Reynolds, John Lennon, Ronald Reagan, Tony Curtis, Elton John, ZZ Top, en de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen.

                              
Nudie Cohn                                              Bobbie Nudie

Meer informatie op: www.nudiesrodeotailor.com.