Biografie Vernon & Gladys Presley


Geboortehuisje (shotgun shack) van Elvis Presley in Tupelo, Mississippi

Het verhaal begint in 1933. Vernon Elvis Presley (geboren op: 10 april 1916 in: Fulton, Mississippi) en Gladys Love Smith (geboren op: 25 april 1912 in: Pontotoc County, Mississippi) besloten om te gaan trouwen. Omdat Vernon nog maar net 17 jaar was en Gladys 21 jaar, was dit niet mogelijk, tenzij één van de ouders van Vernon toestemming gaf. Beide ouders wilden geen toestemming geven, en daarom liepen Vernon en Gladys weg van huis om in het geheim te trouwen in: Verona, Wisconsin. In: Verona kende niemand het stel, en logen ze over hun leeftijden bij de trouwambtenaar. Vernon vertelde dat hij 22 jaar was, en Gladys 19 jaar. De ambtenaar geloofde het verhaal en trouwde het stel op: 17 juni 1933.


Vernon Elvis Presley & Gladys Love Smith

Omdat ze ergens moesten wonen, en erg weinig geld hadden, besloot Vernon om zelf een huisje te bouwen. Met de hulp van zijn broer: Vester en hun vader: Jessie werd er een simpel huisje gebouwd met 2 kamers in: Tupelo, Mississippi, waar de rest van de familie ook woonde. Het huisje werd gebouwd op de grond van: Orville Bean, de baas waar Jessie en Vernon voor werkten. In het huisje was geen elektriciteit, wc, en waterkraan aanwezig. Het huisje was te vinden in de straat: Old Saltillo Road.

          
Trouwakte Vernon & Gladys                                     Geboorteakte Elvis   

Eind 1934 ontdekte Gladys dat ze zwanger was, en al snel bleek dat ze in verwachting was van een identieke tweeling. In de vroege ochtend om: 4.00 uur, op 8 januari 1935 beviel ze van een zoon: Jesse Garon Presley genaamd, die levenloos ter wereld kwam. Gladys en Vernon waren ontroostbaar. Om: 4.35 uur werd hun 2e zoon geboren: Elvis A(a)ron Presley genaamd, en hij overleefde het wel. De arts die bij de bevalling aanwezig was heette: Dr. William Robert Hunt, waar Vernon en Gladys 15 Dollar aan moesten betalen voor de hulp tijdens de bevalling. Omdat zij erg arm waren, konden ze dit bedrag niet betalen, en werd het bedrag door jeugdzorg betaald. Gladys en Elvis werden na de bevalling met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat Gladys het tijdens de 2e bevalling erg zwaar had gehad en bijna was overleden. Nadat ze beiden een week in het ziekenhuis hadden gelegen mochten ze weer naar huis, waar Gladys haar zoon niet één moment uit het oog verliest en zeer overbezorgd werd. Elvis had een speciaal koosnaampje voor zijn moeder, en dat was: “Satnin”.

          
Elvis op 2-jarige leeftijd                       Elvis op 6-jarige leeftijd   

Op 16 november 1937 werden Vernon, Travis Smith (Gladys broer) en een goede vriend: Lether Gable gearresteerd vanwege valsheid in geschrifte. Ze hadden met z’n drieën de baas van: Vernon en vader Jessie opgelicht. Vernon, Travis en Lether moesten voor dit vergrijp 3 jaar de cel in. Omdat Gladys de huur van de grond niet kon betalen in de tijd dat Vernon in de gevangenis zat, en omdat Orville Bean niets meer met de familie te maken wilde hebben, moesten ze het huisje verlaten. Ze trekt bij haar schoonvader in, maar dat boterde niet echt. Op 6 februari 1939 werd Vernon vroegtijdig vrijgelaten vanwege goed gedrag. Helaas kregen ze het zelf gebouwde huisje niet terug.

          
              Elvis & Vernon                                    Gladys & Elvis

In 1941 werd Gladys weer met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Tupelo. Dit keer vanwege een miskraam, waar ze bijna aan overleed. Op 18 augustus 1945 verhuisde de familie Presley naar een nieuw huis in Tupelo, waarna het de familie iets beter ging op financieel gebied. Op 15 april 1957 verhuisden: Vernon, Gladys, Elvis en zijn oma: Minie Mae Hood Presley naar het landgoed: Graceland in: Memphis, Tennessee. Op 14 augustus 1958 overleed Gladys op 46-jarige leeftijd aan een hartaanval na een acute leverontsteking, dat ze opliep na jarenlang verslaafd te zijn geweest aan drank en dieet pillen.


Minnie Mae Hood Presley (Oma van Elvis)

Toen Elvis in 1958 naar Duitsland ging vanwege zijn militaire dienst, liet hij zijn vader en oma (Minnie Mae Hood Presley) overkomen zodat hij familie om zich heen had in dat vreemde land. Daar leerde Vernon de net gescheiden vrouw: Davada (Dee) Mae Elliot-Stanley (geboren op: 16 juni 1925 in: Waverly, Tennessee) kennen. Zij had 3 zonen, namelijk: Billy, Rick en David Stanley, die door Vernon liefdevol werden grootgebracht. Vernon was echter niet de eerste keus van Dee, zij maakte in eertse instantie avances richting Elvis. Toen dat niets opleverde richtte ze haar pijlen, met succes, op Vernon. Op 3 juli 1960 trouwden Vernon en Dee in: Huntsville, Alabama. Elvis was niet op komen dagen op de bruiloft van zijn vader omdat hij het er niet mee eens was dat zijn vader al zo snel weer met een ander trouwde. Elvis noemde Dee Stanley altijd: The Wicked Stepmother. Vernon en Dee mochten ook niet op Graceland wonen, en gingen daarom in een huisje op de rand van het landgoed wonen. In het huwelijk van Vernon en Dee ging het niet altijd even goed. In 1973 schreef Vernon (in het geheim) in zijn kantoor daarom een lied met de titel: “Don’t close your door”. Nadat hij het geschreven had, nam hij het nummer op met een bandrecorder, en daarna verdween het in een la. Vernon en Dee scheiden op: 15 november 1977.


Vernon & Dee Presley + Ricky, David & Billy Stanley

Vernon overleed op 63-jarige leeftijd op: 26 juni 1979 in: Memphis Tennessee aan de gevolgen van hartfalen. Dee Presley-Stanley overleed op: 28 september 2013 op: 88-jarige leeftijd in: Nashville, Tennessee. Gladys en Vernon werden beiden begraven op het landgoed van Graceland, waar Elvis ook begraven ligt. In 1980, toen Minnie Mae Hood Presley overleed, werd ook zij begraven op het landgoed.

       
Vernon & Davada (Dee) Mae Elliot-Stanley                            Vernon & Sandi Miller


Vernon Elvis Presley & Gladys Love Presley