Novelty Notes & Penningen

“Novelty Notes”, wat is dat precies?
We zullen het proberen uit te leggen.

Novelty Notes wordt ook wel: Funny Money, Fake Money (Nep Geld), Novelty Currency, Collectible Money, Collectable Notes en Commemorative Money genoemd. Is het echt geld? NEE, dat is het niet!, maar voor een verzamelaar kan het wel waarde hebben. Waarom word het dan gemaakt zal je dan misschien wel denken. Vaak worden er met Novelty Notes iets uitgedrukt, bijvoorbeeld waardering voor bepaalde bekende personen, zoals Artiesten, Presidenten, Kerkelijke Leiders, Koninklijk Huis, Sport Helden enz. Ook worden er Novelty Notes gedrukt om bepaalde gebeurtenissen te herdenken, denk dan aan: De aanslagen op het World Trade Centre in New York in 2001, De 2e Wereld Oorlog en De Tsunami in de Indische Oceaan in 2004 enz. Ook kunnen er met Novelty Notes diverse zaken bekend/openbaar gemaakt worden, of op bepaalde zaken kritiek gegeven worden. Dan moet je denken aan de schandalen van President Bill Clinton en zijn stagiaire: Monica Lewinsky of: President John F. Kennedy en zijn minnares: Marilyn Monroe. Er zijn ook  Novelty Notes met diverse dieren en/of voorwerpen te krijgen.

Zijn Novelty Notes illegaal? In principe niet, tenzij je probeert er in een winkel mee te betalen. Je kunt het ook anders bekijken: is een keuken mes illegaal? Nee, je mag er 1 hebben om diverse etenswaren mee te snijden, maar gebruik je het om iemand ermee te bedreigen of te verwonden dan is het illegaal. Dat is dus ook het geval met: Novelty Notes. Novelty Notes zijn puur om te verzamelen, of cadeau te geven.

Novelty Notes worden meestal op echt geld papier gedrukt, en er zitten meestal duizenden uren in om een biljet te ontwerpen. Daardoor lijken ze vaak ook op echt geld. Deze biljetten zijn echte collector items, en kosten vaak ook iets meer dan de wat simpeler biljetten. Ook worden er biljetten gedrukt op kopieerpapier/print papier. Deze zijn vaak simpel, en je kunt gelijk zien dat het niet echt is. Ook zijn deze biljetten vaak kreukeliger, en vaak maar op 1 kant gedrukt. Als je de Novelty Notes goed bekijkt, dan kun je zien dat zo’n biljet een verhaal verteld. Novelty Notes komen voornamelijk uit Amerika.

Ook zijn er Novelty Notes in omloop van een 1 Dollar biljet. Bij deze biljetten is er een foto/plaatje van een Artiest, Acteur/Actrice, President enz. over de afbeelding van: George Washington heen geplakt. Met deze biljetten wil het nog wel eens voorkomen dat er (per ongeluk) mee betaald word. Mocht de regering van Amerika er achter komen dat dit is gebeurd en van wie het biljet afkomstig is, dan hangt de maker en/of eigenaar van het biljet een flinke gevangenisstraf boven zijn hoofd. Vaak worden deze 1 Dollar biljetten ook niet in Amerika gedrukt, maar in andere landen, ook vanwege het feit dat er dan geen auteursrechten betaald kan worden aan de persoon waarvan men een afbeelding op het biljet plakt.

“One Million Dollars – Elvis Presley”
Formaat: 15,5 X 7 cm.

“A Blue Christmas With Elvis – One Miljon Dollars”
Formaat: 15,5 X 6,5 cm.

“One Dollar – Elvis Presley”
Formaat: 14 X 6 cm.

“One Dollar – Elvis Presley”
Formaat: 14 X 6 cm.


“Penning – Elvis Presley”
Inclusief plastic beschermhoesje (niet op foto zichtbaar)
Kleur: Goud.
Diameter van: 4,5 cm.

    
“Elvis Presley – JFK Halve Dollar”
Inclusief plastic beschermhoesje (niet op foto zichtbaar) +
Tabblad voor in opbergmap.

Jaartal: 2019.
Kleur: Zilver.
Diameter van: 3,5 cm.

      
“Elvis Presley – JFK Halve Dollar”
Inclusief plastic beschermhoesje (niet op foto zichtbaar) +
Tabblad voor in opbergmap.

Jaartal: 2020.
Kleur: Zilver.
Diameter van: 3,5 cm.


“Verzamelkaartje – Elvis Presley”
In dit kaartje zit een originele
Amerikaanse Dollar Cent
uit het jaar: 1957,
met President Lincoln op de voorkant.