Engeltjes Verzameling

 

Hier in het kort hoe mijn (Albert) Engeltjes verzameling is ontstaan.

Mijn favoriete tijd in het jaar is de aanloop naar Kerst toe en natuurlijk de kerstdagen zelf. Het leukste vind ik altijd het huis in Kerstsfeer brengen. En dat word bij ons thuis uitbundig gedaan kan ik je vertellen. Alle Indianen en andere spullen gaan naar zolder, en de meubels worden van plaats gewisseld. Dan alle Kerstspullen naar beneden, en dan kan het feest beginnen! Vaak ook wel een beetje stressen, want je wilt ieder jaar wel wat anders. Ik hou me bezig met het huis versieren en de kerstbomen, want we zetten ieder jaar minstens 2 op in huis. Jochum houdt zich bezig met zijn hobby, Het Kerstdorp. Wat begonnen is met 5 huisjes is uitgegroeid tot een stad die niet onder doet voor New York of andere grote wereldstad. We beginnen meestal eind november/begin december al met het ‘versieren’ van het huis, en pas na de 1e of 2e week van januari word alles weer opgeruimd.

    

Tijdens de 1e kerst dat ik niet meer thuis woonde kreeg ik een mooie gouden Engel van mijn schoonmoeder. Die krijgt nu elk jaar een mooie plaats onder de Kerstboom. Sindsdien ga ik ieder jaar, rond de periode van Kerst, op zoek naar een mooi Engeltje. In het begin is het altijd 1 Engeltje per jaar geweest, maar de laatste tijd zijn dat er toch stiekem meer per jaar geworden. Als ik op “jacht” ga naar een Engeltje, kijk ik heel kritisch naar de beeldjes. Want niet ieder Engeltje word gekocht, want dan heb ik binnen een mum van tijd het huis vol staan (en er zijn meer verzamelingen). Ik zeg altijd: “Zo’n Engeltje moet iets hebben”. Wat dat “iets” precies is, is moeilijk uit te leggen, het is een gevoel.


Deze gouden Engel kreeg ik van mijn schoonmoeder.

Een tijdje geleden kreeg ik een mooie Engel met een bloempot eronder van mijn moeder, ook wel een ‘Engelenbak’ genoemd. Hij hangt boven de televisie in de woonkamer, tussen de Indianen. Wat een combinatie ook hahah!! Deze Engel heeft veel emotionele waarde, want hij bleek van mijn oma te zijn geweest. Mijn moeder had hem al jaren in haar bezit. Ik wist ervan, maar nooit meer aan gedacht. Mijn moeder heeft hem jarenlang in een kast bewaard, totdat ik hem kreeg.

                 
         Hangende Engel met Bloempot.

Voor de mensen die zich afvragen wat ik met de Engeltjes heb, kan ik kort zijn. Engeltjes hebben een grote betekenis in mijn leven. Wat dat precies is, hou ik voor mezelf. Nu mijn familie, vrienden en kennissen weten dat ik Engeltjes verzamel, wil het wel eens voorkomen dat als iemand op bezoek komt, of ik bij hen op visite ga ik een Engeltje krijg. Deze neem ik aan, en worden net zo gekoesterd als de Engeltjes die ik zelf koop.

    
    

Hoeveel Engeltjes ik momenteel bezit weet ik niet. Heb ze nooit geteld. Er staan een paar in de woonkamer tussen de Indianen, en de rest staat in een vitrine kast op de overloop. In de aanloop naar Kerst, komen veel Engeltjes naar beneden, en mogen ze in de woonkamer staan. Het kleinste Engeltje is 1 cm groot, en de grootste Engel is 35 cm. Ook zijn ze van diverse materiaal, zo zijn er Engeltjes van porselein, polystone (soort kunststof), metaal, kralen, glas, plastic, riet, stof, papier en heb ik zelfs Engeltjes in de vorm van een kaars.

      

Mocht iemand een Engeltje hebben en er niets meer doen, dan mag u mij een berichtje sturen. Het Engeltje wordt liefdevol opgenomen in mijn collectie en zal worden gekoesterd.

Hieronder enkele foto’s van Engeltjes uit mijn collectie:

(Er zijn nog veel meer Engeltjes, maar niet alles past op deze pagina)