Indianen Verzameling

 

Hier in het kort hoe onze Indianen beelden verzameling ontstaan is.

Jarenlang heb ik (Albert) op Country-Line Dancing gezeten. Later ben ikzelf ook gaan lesgeven op diverse locaties in Friesland. Als je deze hobby beoefent, ga je zo af en toe ook wel eens naar een country festival. Zo is er in januari altijd het grootste festival van Nederland: ‘The Western Experience’ in De Brabanthallen in Den Bosch. Daar wil iedere Line-Dancer natuurlijk naartoe, ik dus ook. Een geweldig evenement trouwens, erg leuk en gezellig. Daar word niet alleen gedanst en naar de vele artiesten geluisterd die daar optreden, ook de kraampjes afstruinen op de Western Markt hoort daarbij.

       

En zo kwam ik jaren geleden een beeldje tegen, een Indiaan samen met een Leeuw. Omdat mijn sterrenbeeld Leeuw is, was ik geïnteresseerd hierin, het was zo’n mooi beeldje dat ik het gekocht heb. Niet alleen de leeuw vond ik mooi, maar ook de gezichtsuitdrukking van de Indiaan vond ik prachtig. Ik was ongeveer 15/16 jaar toen ik dit beeldje kocht. Een paar weken later ging ik weer naar een Western Evenement en zag daar ook een mooi Indianen beeldje staan. Ook dat kon ik niet laten staan, en dacht die koop ik ook, en toen had ik er al twee. Vanaf die tijd kocht ik altijd wel 1 of 2 Indianen beeldjes als ik op zo’n evenement was.

          

Op een gegeven moment was het een grote rage, in elk café, buurthuis, wijkcentrum enz. werd er wel aan Line-Dancing gedaan. Er werden toen ook in gewone winkels Indianen beelden verkocht, en op de Kermis kon je ze ook winnen bij bepaalde attracties. En altijd kwam ik wel met een aantal thuis. Het zijn op er op dit moment aardig wat, zoveel zelfs dat ik ze niet allemaal in de woonkamer kan hebben staan helaas. Overal in huis, in elke kamer staan of hangen er wel een paar. Hoeveel het er zijn weet ik niet, Ik heb ze nooit geteld. Ze verschillen allemaal in formaat. Ik heb ze van vijf cm tot anderhalve meter, en de meesten zijn van Polystone (een soort kunststof) gemaakt. Ook Jochum vindt het mooie beelden, en samen hebben we er ook een aantal gekocht of gewonnen op de Kermis.

          

De Indiaan die ik (Albert) het mooist vind hangt prominent in de woonkamer. Het is een Texas Long Horn Schedel met een Indianen gezicht erop. Moet er wel even bij vermelden dat dit niet een echte schedel is, deze is ook gemaakt van Polystone, want wij houden niet van echte schedels. Ook de Indiaan met hoofdtooi, gemaakt van echte veren, is 1 van de mooiste in onze collectie. Deze staat ook in de woonkamer onder een grote stolp om zijn hoofdtooi te beschermen tegen het stof.

  
   Texas Long Horn Schedel met Indianen gezicht      Indiaan met hoofdtooi van echte veren

De Indianen zijn moeilijk schoon en stofvrij te houden, daarom zet ik ze 1x per jaar onder de douche. Ik zet dan 2 of 3 beelden in de douche ruimte, en spoel ze voorzichtig af met koud water. Als ze goed uitgelekt zijn, zet ik ze buiten neer om te drogen. Als ze droog zijn kunnen ze er weer een jaartje tegenaan, en kunnen ze weer op hun plek staan op de kast in de woonkamer. Ook zijn de kleuren van de beelden weer mooi, en niet meer dof door het stof.

    

Ook hebben we een aantal andere Indianen voorwerpen in onze collectie zitten. Onder andere een pijl en boog, diverse dromenvangers, vlaggen, schilderijtjes en boeken. Op dit moment staat de Indianen verzameling stil vanwege het feit dat we niet weten waar we ze nog moeten neerzetten. Wij zouden het jammer vinden als ze zomaar op zolder zouden belanden, dus komt er geen nieuwe meer bij voorlopig. Maar mocht iemand ons een Indianenbeeld of iets dergelijks willen schenken, dan nemen we het aan en zal het gekoesterd worden.

Hieronder enkele foto’s van Indianen uit onze collectie:

(Er zijn veel meer Indianen beelden, maar niet alles past op deze pagina)