Biografie Albert

          
Albert Draaisma – Muurling

Hallo, mijn naam is Albert Draaisma – Muurling, en op deze pagina zal ik u wat meer vertellen over mijzelf.

Ik ben geboren op 30 juli 1978 in Sneek, Friesland. Ik kwam voor het eerst in aanraking met Country muziek door mijn buurvrouw Geesje van Wageningen. Zij en haar zussen deden vaak mee met talentenjachten, ze zongen dan altijd een Country nummer en er moest dan vaak thuis geoefend worden. Later is mijn buurvrouw bij een Country band gekomen en daar zong ze heel vaak liedjes van Dolly Parton. Ik vroeg aan haar van wie die nummers waren die ze zo vaak zong en kreeg een CD van Dolly Parton in mijn handen gedrukt. Die CD is thuis grijs gedraaid en Dolly is een grote favoriet van mij geworden.

Geesje van Wageningen      De Waterpoort in Sneek
Geesje van Wageningen                De Waterpoort in Sneek

Naast Dolly Parton heb ik inmiddels nog een paar andere favorieten, namelijk: Patsy Cline, Tammy Wynette, Dottie West, Loretta Lynn, Reba McEntire, Dwight Yoakam, Josh Turner, Nathan Carter, Frank Jansen, Grant & Forsyth, Georgette Jones en Elvis Presley. Toen Dolly in 2002 een interview deed in de TV Show van Ivo Niehe, moest ik daar natuurlijk bij zijn, en dat is gelukt!! Dat was een hele ervaring om zo dicht in de buurt van Dolly Parton te zijn, vooral om haar van zo dichtbij te zien. En ja, het klopt hoor, ze is echt heel erg klein. Natuurlijk was ik ook bij de twee concerten die ze in 2007 in Zwolle en 2008 in Rotterdam gaf.

     
Patsy             Tammy                 Dottie              Loretta                    Dolly                  Conny   
    Cline             Wynette                West                     Lynn                  Parton                 Lee           

     
  Dwight                 Josh                  Nathan                   Frank               John                 Grant &
  Yoakam             Turner               Carter               Jansen              McNicholl             Forsyth

Omdat ik vaak mee ging met mijn buurvrouw als ze ergens moest optreden, kwam ik in aanraking met het Country-Line Dansen. We kregen eerst een videoband thuis gestuurd, van iemand die we hebben leren kennen bij één van die optredens, waarop een aantal dansen waren uitgelest. Enthousiast als we waren zijn we met een klein clubje met deze videoband aan de slag gegaan, waar we heel veel lol aan beleefden. Toen kwam het Country-Line dansen in opmars in Nederland en werd er in een klein dorpje hier in Friesland les gegeven. Daar heb ik me toen opgegeven, en heb daar met veel plezier een aantal jaar op les gezeten. Totdat iemand mij vroeg of ik interesse had om zelf te gaan les geven. Na een paar dagen hierover nagedacht te hebben heb ik ja gezegd, en heb ik op 16 oktober 1998 “The Rocky Mountain Country Dancers” opgericht, samen met mijn zusje Ida Draaisma. Mijn goede vriendin Laura de Ru hielp me vaak mee en was naast Ida een vaste assistente, later is dit over genomen door een andere vriendin van mij: Vera de Vries. Ik gaf 5 avonden in de week les op diverse locaties in Friesland. Elke zaterdagmiddag gaf ik ook nog eens les aan mijn demonstratieploeg, waarmee ik vele demonstraties in Friesland heb gegeven. Ook gingen we 1 keer in het jaar naar Attractiepark Slagharen om daar ons kunnen te laten zien.

The Rocky Mountain Country Dancers   Vera de Vries, Albert Draaisma & Ida Draaisma
The Rocky Mountain Country Dancers              Vera, Albert en Ida

Naast het dansen ben ik langzaam aan gaan zingen. Vaak zong ik dan op feestavonden van mijn Line-Dance groep, ook deed ik daarnaast vaak mee aan talentenjachten. Altijd met heel veel plezier, en zo af en toe ook nog wel eens wat gewonnen, al was dat voor mij niet de hoofdzaak. Op 8 februari 2003 ben ik gestopt met dansen, i.v.m. heupklachten en omdat ik niet meer elke avond van de week weg wilde zijn, heb ik “The Rocky Mountain Country Dancers” opgeheven, tot groot verdriet van vele trouwe dansers.

Laura Vriesinga     Albert Draaisma
          Laura de Ru            Albert aan het zingen 
                                                    bij èèn van zijn optredens.

En toen ben ik een aantal jaren uit het country wereldje geweest. In deze periode ben ik bij drumband “Pier Christiaan Band” in Echtenerbrug, Friesland gekomen. Bij deze drumband speelde ik op het instrument Lyra dat veel lijkt op een Xylofoon, terwijl ik niet eens noten kon lezen (nog steeds niet trouwens). Ook ben ik in deze periode geopereerd aan mijn rechterheup waarna het dansen toch wel erg moeilijk is geworden. Helaas is de “Pier Christiaan Band” inmiddels opgeheven i.v.m. ledentekort en ben ik op zoek gegaan naar een andere band. Dat is mallet-band: “Concordia” in Balk, Friesland geworden. Daar ben ik begonnen op Bass drum. Maar al snel bleek dat instrument te zwaar voor mij te zijn en ben ik overgestapt naar de Bekkens. Maar dat vond ik maar niets en ben toen op Bell verder gegaan, wat toch heel erg veel lijkt op het instrument wat ik bij de “Pier Christiaan Band” heb bespeelt. “Concordia” was een leuke band, waar ik met veel plezier muziek kon maken, wat toch wel een grote hobby van me is. Helaas is ook deze band begin 2009 opgeheven i.v.m. te weinig leden.

          
Lyra                                                             Bekkens

In september 2005 kreeg ik een telefoontje van Jeltje Noorderwerf, die bij mij op dansles had gezeten, of ik samen met haar een Country programma wilde maken bij: “Radio Markant”, de lokale radio omroep van Sneek en omstreken. Jeltje had het idee dat er te weinig Country muziek te horen was bij Radio Markant en is gaan praten met het bestuur van de omroep. Daar kreeg zij de vraag of ze dan zelf een Country programma wilde maken. Zo gezegd, zo gedaan. En zo ben ik gevraagd om Jeltje hierbij te helpen, omdat ik veel Country muziek in mijn bezit had. Ook wist ik (volgens Jeltje) er veel over te vertellen. Thewis Mulder, de zoon van Jeltje, werd erbij gevraagd om de techniek te doen en op deze manier is het allemaal begonnen. De naam was zo verzonnen en is afkomstig van het nummer: “Country Club” dat gezongen word door Travis Tritt. De eerste aflevering van “The Country Club” was op maandag 14 november 2005 te horen bij Radio Markant. Na twee jaar dit met zijn drieën te hebben gedaan zijn Jeltje en haar zoon Thewis er mee gestopt en heeft Jochum Muurling zijn intrede gedaan. Jochum was al eens eerder in onze speciale “Valentijns- uitzendingen” te horen, hij las de gedichten voor, dus het was niet zo’n moeilijke beslissing hem te vragen om het van Jeltje over te nemen.

Naast de muziek, en het radio programma, ben ik een grote verzamelaar van Elvis Presley spullen. Ik heb inmiddels al een hele grote collectie thuis staan en hoor dikwijls dat ik wel een Elvis-Museum kan beginnen.

Elvis Presley Verzameling
Elvis Presley verzameling expositie met verzamelkring SamZam uit Leeuwarden

Op vrijdag 2 juli 2010 kwam een wens van mij uit, en mocht ik in een studio in Emmen een CD opnemen met 5 liedjes erop. Deze 5 nummers betekenen heel veel voor mij en mijn familie. Liedjes die dicht bij mijn hart liggen dus. Drie country nummers, een nummer van Elvis Presley natuurlijk en een Nederlandstalig nummer. De CD heeft de titel “Closer” gekregen. Voor deze CD moest er een foto reportage gemaakt worden, dat is gedaan in de bossen van Gaasterland – Friesland.


Hoes van Albert zijn CD

En vanaf Januari 2011 is er een column van mijn hand te lezen in het (gratis) on-line magazine: “Country Magazine Europe” (voorheen: “Bullit’s Country Bulletin”). Mijn column in dit blad heeft de naam: “Albert’s Country Corner”. Zo zie je maar weer, er komt altijd weer iets leuks op je pad, waarvan je het niet had verwacht. In deze column kunt u iedere maand de volgende dingen lezen, nieuwtjes uit de countryscene in binnen en buitenland, tourschema’s, concerten/festivals, album releases en sluit ik de column af met de jarige country artiesten van de maand.

Op donderdag 22 september 2022 heb ik twee nieuwe tattoo’s laten zetten. Op mijn rechter onderarm staat de handtekening van Elvis Presley, met daaronder de titel “Don’t Cry Daddy” + een stukje notenbalk. Op mijn linker onderarm heb ik de handtekening van Dolly Parton laten tatoeëren, met daaronder de titel “Coat Of Many Colors” + een stukje notenbalk. Beide artiesten en de nummers zijn zeer belangrijk in mijn leven. Deze 2 tattoo’s zijn tevens een eerbetoon aan mijn beide ouders.


Rechter onderarm met de                         Linker onderarm met de
handtekening van Elvis Presley              handtekening van Dolly Parton
+ titel en stukje notenbalk.                          + titel en stukje notenbalk.

Zo, ik hoop dat u nu een beetje een beeld hebt gekregen van
wie ik ben en wat ik zoal doe.