Biografie Sam Phillips – Sun Records

Sam PhillipsSam Phillips

Sam Phillips is als: Samuel Cornelius Phillips geboren op: 5 januari 1923 in: Florence, Alabama als jongste van 8 kinderen in het arme gezin van: Charles Tucker Phillips en Madge Ella Phillips, die een boerderij pachtte. Al op zeer jonge leeftijd begon Sam samen met zijn ouders en de landarbeiders katoen te plukken op de katoenvelden. In 1939, toen de familie op bezoek ging bij een Dominee in: Dallas, reden ze met hun auto door: Beale Street de winkelstraat in: Memphis, Tennessee, waar de kleine Sam meteen verliefd werd op dit stukje Memphis. Hij ging naar de middelbare school met de ambitie om daarna te gaan studeren voor strafrechtelijke verdediging advocaat. Tijdens deze tijd zat hij in de school band. Zijn ouders raakten tijdens: de Grote Depressie failliet, en tot overmaat van ramp overleed in 1941 ook nog plotseling zijn vader. Om zijn moeder en een inwonende doofstomme tante te kunnen verzorgen, verliet Sam Phillips school, en nam hij 2 baantjes, 1 in een supermarkt en 1 bij een uitvaartcentrum. In zijn vrije tijd werkte hij als DJ bij een lokaal radiostation. In 1942 trouwde Sam met: Rebecca Irene Burns (geboren op: 22 juni 1925 in: Sheffield, Alabama – overleden op: 13 september 2012 in: Collierville, Tennessee), en samen kregen ze 2 zonen die: Knox en Jerry heetten. 

Rebecca Irene Burns      Knox Phillips     Jerry Phillips
Rebecca Irene Burns                    Knox Phillips                       Jerry Phillips

Op 3 januari 1950 opende Sam Phillips: The Memphis Recording Service in: Memphis, Tennessee, en had de slogan: “We Record Anything-Anywhere- Anytime!”. Daar konden amateur muzikanten een plaatje opnemen, en beroepsmuzikanten konden daar hun demo’s opnemen die ze dan weer door konden verkopen aan grote platenmaatschappijen. Ook konden bruidsparen en familie van een overledene Sam Phillips inhuren om geluidsopnamen te maken tijdens een trouwerij of uitvaart.

The Memphis Recording Service Logo
The Memphis Recording Service Logo 

Op 27 maart 1952 opende Sam Phillips de deuren van zijn eigen platenmaatschappij: Sun Records. Een oude schoolvriend van Sam, die: John Gale Parker Jr. heet, ontwierp het logo voor Sun Records. Ook ging Sam Phillips de samenwerking aan met producer: Jack Clement, die in 1959 ontslagen werd na een groot misverstand. De 1e single die werd opgenomen was: “Rocket 88” door: Jackie Brenston and his Delta Cats, waarvan: Ike Turner de bandleider was, en het liedje had geschreven. Tot 1954 nam Sam muziek op van onder andere: James Cotton, Rufus Thomas, Rosco Gordon, Little Milton, Bobby Blue Bland, B.B. King en Howlin’ Wolf.

Sun Records Logo                    Jack Clement
    Sun Records Logo                                              Jack Clement

In augustus 1953 stapte een jongeman het kantoor van: Sun Records binnen met de vraag of hij een single mocht opnemen om aan zijn moeder cadeau te geven. Dat was Elvis Presley, en hij nam toen de liedjes: “My Happiness” en “That’s When Your Heartaches Begin” op. De secretaresse van Sun Records, Marion Keisker genaamd, schreef zijn naam op een papiertje met de tekst: “goede ballad zanger”/”vast houden”. Sam Phillips zei heel vaak: “Als ik een blanke man kan vinden die net zo zingt als een donkere man, dan kan ik een miljard dollar verdienen.” Marion Keisker, die daar een beetje moe van werd, zei na Elvis zijn eerste bezoek: “ Je hebt hem gevonden”. Op 5 juli 1954 mocht Elvis terug komen bij Sun Records, om zoveel mogelijk liedjes te zingen. Sam had ook gitarist: Winfield “Scotty” Moore en contrabas speller: Bill Black uitgenodigd om Elvis te helpen om een goed nummer te vinden. Nadat ze vele nummers hadden uitgeprobeerd, die allemaal werden afgewezen door Sam Phillips, zong het trio in de pauze een bewerking van: Arthur Crudup’s “That’s All Right (Mama)”. Sam was zo blij, dat hij snel begon met alles op te nemen, want dit was de sound waar hij naar op zoek was. Drie dagen later werd een single uitgebracht met op de A-kant: “That’s All Right (Mama)”, en op de B-kant een bewerking van het Bluegrass nummer: “Blue Moon of Kentucky” van: Bill Monroe. Elvis verhuisde in 1955 naar RCA Records, en zijn contract werd afgekocht voor zo’n 35.000 Dollars.

Sam Phillips & Elvis Presley              Marion Keisker
        Sam Phillips & Elvis Presley                             Marion Keisker                        

In dezelfde periode waren er meer artiesten bij Sun Records onder contract, die later erg beroemd werden. Carl Perkins had een platencontract bij Sun Records van: 1954 t/m 1958, Johnny Cash van: 1954 t/m 1958, Roy Orbison van: 1956 t/m 1958, Charlie Rich van: 1958 t/m 1963 en Jerry Lee Lewis van: 1956 t/m 1963. 

Carl Perkins Johnny Cash Roy Orbison Charlie Rich Jerry Lee Lewis
        Carl                        Johnny                     Roy                     Charlie                 Jerry Lee
  Perkins                       Cash                   Orbison                    Rich                      Lewis

Op 29 oktober 1955 lanceerde Sam Phillips een eigen radiostation met de naam: WHER. Op dit radiostation werden alleen maar nummers gedraaid die door zangeressen werden gezongen. Ook de DJ’s die bij het station werkten, waren allemaal dames. In 2008 is dit radiostation overgegaan naar een: Disney bedrijf. In 1969 verkocht Sam Phillips: Sun Records aan: Shelby Singleton.

Shelby Singleton
Shelby Singleton

Sam werd daarna mede eigenaar van de grote hotel-keten: Holiday Inn, en richtte 2 kleine platenlabels op met de namen: Phillips International Records en: Holiday Inn Records. In 1986 werd Sam Phillips 2 keer geëerd. Als eerste in: The Rock and Roll Hall of Fame, die te vinden is in: Cleveland, Ohio, en als tweede in: The Rockabilly Hall of Fame, die te vinden is in: Nashville, Tennessee. Een jaar later werd hij geëerd met een plaats in: The Alabama Music Hall of Fame, die te vinden is in: Tuscumbia, Alabama. In 1991 kreeg hij een: Grammy Trustees Award voor zijn gehele oeuvre, en wat hij voor de muziekindustrie betekend heeft, en voor het feit dat hij altijd pleitte voor rassengelijkheid en raciale barrières in de muziek industrie wilde doorbreken. In 1998 werd Sam geëerd met een plaats in: The Blues Hall of Fame, die te vinden is in: Memphis, Tennessee. En in 2001 werd hij geëerd met een plaats in: The Country Music Hall of Fame, die vinden is in: Nashville, Tennessee. Sam Phillips overleed op: 30 juli 2003 aan de gevolgen van: ademhalingsproblemen in het ziekenhuis in het: St. Francis Hospital in: Memphis, Tennessee. Hij is begraven op: The Memorial Park Cemetery in: Memphis.

Sun Records in: Beale Street in: Memphis, Tennessee
Sun Records in: 706 Union Avenue in: Memphis, Tennessee

Remembering Sam Phillips