Geschiedenis Graceland

 

          
Graceland in 1942                                              Graceland in 2015

In 1864, tijdens de: “Amerikaanse Burgeroorlog”, bezat: Stephen C. Toof, eigenaar van een dagelijkse krant in Memphis, een stuk land in Memphis van ongeveer 500 hectare. Hij vernoemde dit naar zijn dochter: Grace, en zo werd de naam: “Graceland” geboren. In 1908 overleed Stephen’s vrouw: Mary en 2 jaar later overleed Stephen C. Toof zelf, en daarom erfde hun dochter: Grace toen het land. In 1928 overleed Grace, en werd het land geërfd door een nicht van Grace die: Ruth heette. Ruth deelde in 1939 het land op in 3 stukken, en gaf elk stuk land aan 1 van haar 3 kinderen. Ruth’s dochter, ook Ruth genaamd, liet samen met haar man: Dr. Thomas D. Moore een landhuis bouwen op hun land. Dr. Thomas D. Moore was Uroloog en daarnaast ook een veeboer, en hij werd in 1940 President van: “The Hereford Breeder Association”, een vereniging van dieren fokkers. Ze noemden het landhuis: “Graceland Herefords Farm”.

        
         Stephen C. Toof                           Mary Toof                       Graceland Herefords Farm

Het landhuis is gebouwd boven op een heuvel in een eikenbos omringd door glooiende weiden.Het landgoed ligt aan de Elvis Presley Boulevard, in de wijk Whitehaven, ongeveer 14.5 kilometer van het centrum van Memphis en 6 kilometer ten noorden van de oever van de Mississippi. Het huis is ontworpen door de firma “Furbringer and Erhmanis” uit Memphis. Het huis in Koloniale stijl heeft twee verdiepingen. Zowel aan de noord als aan de zuid zijde heeft het huis een vleugel van 1 verdieping, aan één van deze vleugels is nog een uitbreiding gebouwd die oorspronkelijk gebruikt werd als garage. Hier was plek voor 4 auto’s. De voor- en zijkanten van het centrale gedeelte van het huis zijn bekleed met gekleurd Tashiomingo kalksteen uit de Mississippi. De achterkant en de vleugels van het huis zijn gestuukt. Meest in het oog springend is het twee verdiepingen hoge portiek, met vier Korintische zuilen. De rijkversierde fronton in de overkapping heeft een klein ovaal glas-in-lood raam. Een natuurstenen trap van 4 treden, geflankeerd door 2 grote leeuwen, leidt van de oprit naar de toegangsdeur. Aan beide zijden van deze deur zijn kleinere kopieën van de 4 grote zuilen geplaats. Boven de deur ook een fronton, en in de dwarsbalk en de ramen naast de deur is kleurrijk glas-in-lood geplaats. Ter hoogte van de 1e verdieping boven de hoofdingang is een raam dat uitkomt op een klein smal balkonnetje (ook wel een Frans balkon genoemd).

In 1952 scheiden: Ruth en Dr. Thomas D. Moore van elkaar. Omdat het nogal veel geld koste om het landhuis te onderhouden in haar eentje, vroeg Ruth Moore haar dochter: Ruth Marie en schoonzoon: Charles Cobb of zij het huis wilden hebben. Zij weigerden het landhuis, en het werd te koop gezet.

          
Dr. Thomas D, Moore                               Ruth Moore          

Op 12 maart 1956 had Elvis Presley een huis gekocht voor: 29.100 Dollar op: 1034 Audubon Drive in: Memphis. Op 16 maart 1957 belde Vernon Presley (vader van Elvis) met makelaar in onroerend goed: Virginia Grant om een afspraak te maken zodat hij en Gladys (moeder van Elvis) een bezichtiging konden doen in “Graceland”. Zij waren zo onder de indruk van het huis, dat ze meteen Elvis opbelden om hem te vertellen over Graceland. Op 19 maart 1957, om 10 uur in de ochtend, hadden Elvis en zijn ouders een afspraak met: Virginia Grant om Graceland nog een keer te bezichtigen. Op het moment van bezichtiging was Graceland een boerderij met zo’n 17,8 hectare grond. Ook Elvis was meteen onder de indruk van Graceland, en besloot het te kopen. Er werd afgesproken met de makelaar dat hun huis op: Audubon Drive bij de koop zou worden overgedragen aan: Ruth Moore, die het daarna onderverhuurde aan een familielid. De totaalprijs voor Graceland bedroeg: 102,500 Dollar. Elvis financierde dit op 3 manieren, namelijk 10,000 Dollar in contanten,  55,000 Dollar werd verrekend met het afstaan van het huis op Audubon Drive en voor de resterende 37,500 Dollar nam Elvis een hypotheek.

    
 1034 Audubon Drive – Memphis, Tennessee                         Virginia Grant 

Ruth Moore verkocht de overige 158 hectare grond aan projectontwikkelaars. Een groepje kerkgangers mochten Graceland (toen het leeg stond) gebruiken als kerkgebouw, en ze hoopten erop dat Ruth Moore hun ook een stukje land wilde geven om een eigen kerk te kunnen bouwen. Toen Graceland te koop stond waren er naast de Presley familie nog 2 gegadigden om Graceland en de grond eromheen te kopen. Maar de andere 2 partijen haakten af omdat ze de grond niet wilden opsplitsen zodat er een kerk gebouwd kon worden. De Presley familie wilden dit wel, en daarom werd het landgoed aan hen verkocht, en de kerk groep konden hun kerk bouwen. (In 2006 werd de kerk afgebroken, en werd het land terug gegeven aan Elvis Presley Enterprices.)

De Presley familie hadden besloten om op: 15 april 1957 te gaan verhuizen naar Graceland, maar de verbouwing op Graceland liep een maand uit. Uiteindelijk gingen Elvis Presley, zijn ouders: Vernon & Gladys en de moeder van Vernon: Minnie Mae Hood Presley op: 16 mei 1957 wonen in Graceland.

Voor het bedrag van: 65,000 Dollar werd er aan de voorzijde en aan de zijkanten van het landgoed een muur gemetseld van: Pink Alabama Fieldstones. Deze muur moest ongenode gasten en de vele fans op afstand houden. Op 22 april 1957 werd de toegangspoort geïnstaleerd, de bekende: “Music Gates”. Deze waren ontworpen door: Abe Saucer voor een bedrag van: 652 Dollar, en op maat gemaakt door: John Dillars Jr. die werkte bij het bedrijf: “Memphis Doors, Inc.”. De totale rekening voor het hek kwam op: 3052 Dollar. Op 18 juni 1957 werd er voor een bedrag van: 9900 Dollar een niervormig zwembad aangelegd + een patio.

          
The Music Gates                                               Zwembad + Patio      

Ten zuiden van het zwembad werd in 1965 de: “Meditation Garden” aangelegd. De Meditation Garden werd ontworpen en gebouwd door: Bernard Grenadier. De ronde pilaren van de pergola in de Meditation Garden stonden al op het landgoed toen Ruth & Thomas Moore er nog woonden. Zo werd er een stenen muur gemetseld met 4 bogen waarin glas in lood ramen uit Spanje zijn geplaatst. In juni 1970 werd er naast de “Music Gates” een wachtershuisje geplaatst voor het bedrag van: 1950 Dollar. In oktober 1975 werd er een begin gemaakt van een: Racquetball gebouw van 216m2 voor een bedrag van: 200,000 Dollar. Tegenwoordig worden daar diverse awards, podium pakken en andere memorabilia van Elvis tentoongesteld. Op het zuid-oosten gedeelte van het landgoed bevinden zich de stallen. Ook deze staan er al sinds de tijd dat Ruth & Thomas Moore er nog woonden. Tot op de dag van vandaag staan daar nog steeds paarden in.

    
The Meditation Garden + de graven

De binnenkant van het huis.

Boven de voordeur van Graceland vind je een glas in lood raam, gemaakt door: “Laukuff Stained Glass”, met daarin rode rozen en de letter “P” verwerkt. De “P” staat natuurlijk voor: Presley. De ontvangsthal is groot, en daar bevind zich ook de trap naar de 2e verdieping.

    
De Foyer + Voordeur                                                          De trap naar de bovenverdieping

De woonkamer werd door een glazen bouwstenen muur gescheiden van het solarium. In 1974 werd deze glazen muur afgebroken en vervangen door 2 glas in lood ramen waarin een pauw is gemaakt, een ontwerp van: “Laukuff Stained Glass” in Memphis. De bank in de woonkamer is op maat gemaakt en is zo’n 4,5 meter lang. Ook de bijbehorende salontafel is op maat gemaakt, deze is zo’n 3 meter lang. Het solarium werd omgebouwd tot muziek kamer, waar diverse piano’s hebben gestaan. De 1epiano die daar werd neergezet was een witte: “Knabe Grand Piano” met bijbehorende zit bankje. Deze piano stond er tot 1968. De 2e piano was een gouden piano gemaakt in 1928 door: “The Piano & Organ Company”. Deze piano was van origine wit, en Elvis had hem in 1955 gekocht voor zijn moeder. In 1968 werd hij uit de opslag gehaald en werd met 24 karaat bladgoud beplakt en cadeau gedaan aan Elvis door Priscilla voor hun 1-jarige huwelijksjubileum. In 1973 werd deze piano weer vervangen door een zwarte piano van: “The Story & Clark Company”, die tot op de dag van vandaag nog steeds te bezichtigen is op Graceland in de muziekkamer.

  
Muziekkamer                                                                   24 karaat gouden piano van Elvis

  
De woonkamer

Aangrenzend aan de woonkamer is de slaapkamer van Vernon & Gladys met badkamer en inloopkast. De muren, de vloerbedekking, het dressoir en het Queen size bed van de slaapkamer zijn helder wit met op het bed een donker paars fluwelen sprei gedrapeerd, en bijpassende paarse overgordijnen. De badkamer is geheel in het roze uitgevoerd met lila gordijnen.

  
Slaapkamer van: Vernon & Gladys Presley              Kledingkast Vernon & Gladys Presley

  
Badkamer Vernon & Gladys Presley

De eetkamer heeft 2 vitrinekasten in de hoeken staan, die geplaatst zijn toen Ruth & Thomas Moore het huis lieten bouwen. In het midden van de vloer zit een zwart marmeren gedeelte dat omringt word door witte vloerbedekking. Onder de tafel zit een knopje dat verbinding heeft met de keuken. De gastheer/vrouw kan hier op drukken zodra iedereen is uitgegeten en de bediendes kunnen komen om af te ruimen.

  
                         De Eetkamer                                                   Knopje onder de eettafel

De keuken is in 1974 helemaal verbouwd. De oven die in de keuken werd geplaatst is een: “Tappan Fabulous 400”, die nog steeds werkt. De keuken was tegelijkertijd ook een ruimte waar je het landgoed in de gaten kon houden doormiddel van diverse bewakingsmonitoren. De 2 lampen die in de keuken hangen in Tiffany-style, zijn gemaakt door: “Laukhuff Stained Glass” in Memphis.

  
De keuken van Graceland

In 1969 werd de: “Jungle Room” gebouwd. Het formaat van de kamer is ongeveer: 12 x 4,2 meter. Toen Elvis nog leefde werd deze kamer altijd “The Den” genoemd, pas in 1982 kreeg het de naam: “The Jungle Room”. In deze kamer zat een smal trapje naar boven, waar je op het dakterras kwam. In The Jungle Room werd een waterval gebouwd van gesneden Fieldstone, die optworpen en gebouwd is door: Bernard Grenadier, die ook: “The Meditation Garden” heeft gemaakt.

  
The Jungle Room

In 1974 werd er in de kelder van Graceland een TV kamer en een Biljartkamer gemaakt. Beide kamers zijn naar een ontwerp van: Bill Eubanks. In de tijd toen Ruth & Thomas Moore er woonden was dit 1 grote kamer, en was het als bibliotheek in gebruik. De biljartkamer werd helemaal bekleed met stof, en het heeft 3 werknemers 10 dagen tijd gekost om banken, muren en het plafond te bedekken in meer dan 350 meter stof. De muren werden met stof gedrapeerd, dat opgehangen werd over tientallen speciaal gemaakte roeden. De 2  Tiffany-style lampen boven het biljart zijn gemaakt door: “Laukhuff Stained Glass” in Memphis.

  
De TV Kamer                                                    De Biljartkamer  

In 1960 werd er een grote carport gebouwd, en werden de 4 garages omgebouwd tot 2 kleine appartementen, compleet met eigen keukentje en badkamer, die door diverse mensen zijn gebruikt door de jaren heen.

Na alle verbouwingen telt Graceland in totaal 23 kamers, inclusief 8 slaap- en badkamers.

Na de dood van Elvis en Vernon Presley, kon niemand het onderhoud van Graceland betalen. Priscilla Presley, op dat moment beheerder van het landgoed, stelde voor om Graceland open te stellen voor publiek en er een museum van te maken om zo het onderhoud te kunnen betalen. Op 7 juni 1982 werd Graceland opengesteld voor publiek. Behalve de bovenverdieping blijft gesloten, en mag niemand deze verdieping betreden op uitzondering van Priscilla, Lisa Marie en de Graceland Conservator. Het is 1 fan gelukt om de bovenverdieping te bekijken, namelijk acteur: Nicolas Cage. Hij was getrouwd met Lisa Marie Presley, en bracht samen met haar in het geheim op 16 augustus 2002 een bezoekje aan de slaapkamer van Elvis. Naar eigen zeggen heeft hij daar op bed gelegen en een leren jas aangepast. President Bill Clinton had ook een verzoek ingediend om een kijkje te mogen nemen op de bovenverdieping van Graceland, maar dat is geweigerd.


De overloop van de 1e verdieping in Graceland
met zicht op de deur van Elvis zijn slaapkamer.

Op 7 november 1991 werd Graceland geregistreerd in het “Nationaal register van Historische plaatsen” in Amerika. Op 27 maart 2006 werd Graceland aangewezen als “Nationaal Historisch Monument”. Graceland is tegenwoordig één van de meest bezochte woonhuizen van Amerika met ongeveer 650.000 bezoekers per jaar.

Het adres van Graceland is:

3764 Elvis Presley Boulevard
Memphis TN 38116
United States

Hieronder een aantal foto’s van Graceland in Kerstsfeer, Elvis zijn favoriete tijd van het jaar!

  
De woonkamer                                                               De hal + trap

  
      De Eetkamer                                                       De Jungleroom