Overlijden/Begrafenis Gladys Presley


Gladys Love Presley Smith

Toen Elvis in dienst moest, was zijn moeder erg bezorgd om hem. Haar angst dat er iets vreselijks met Elvis zou gebeuren was zo groot, dat Gladys hierdoor zelfs ziek werd. Elvis zat tijdelijk op een legerbasis in Fort Hood, Texas, en zijn familie woonde vlakbij in een trailer. Op 8 Augustus 1958 stuurde Elvis zijn ouders terug naar Memphis zodat zijn moeder een bezoek kon brengen aan haar huisarts: Dr. Charles Clarke. Op 9 augustus werd Gladys met spoed van Graceland naar het Methodist Ziekenhuis in Memphis gebracht omdat haar toestand zeer ernstig was geworden. Op 12 augustus krijgt Elvis speciaal toestemming om zijn training te onderbreken zodat hij naar zijn moeder kan gaan in het ziekenhuis in Memphis. Hij brengt haar diverse bezoekjes, en gaat in de tussentijd rusten op Graceland, terwijl Vernon constant bij zijn vrouw in het ziekenhuis blijft.


Vernon & Elvis net na het overlijden van Gladys in het ziekenhuis

Op 14 augustus 1958 was Elvis naar huis gestuurd om wat te rusten toen hij gewekt werd door de telefoon. Hij wist wat het was voordat hij de telefoon opnam. Vernon vertelde hem dat zijn geliefde moeder was overleden om 3.15 uur ’s nachts. Gladys overleed aan een hartaanval met Vernon aan haar zijde. Ze was pas 46 jaar oud. In shock en vol ongeloof haastte Elvis zich naar het ziekenhuis. Getuigen herinneren zich het moment nadat Elvis de kamer van Gladys binnen was gegaan. Ze hoorden Elvis luid huilen en bidden. Elvis was ontroostbaar en hij schaamde zich niet om dit te laten zien. Vernon en Elvis huilden openlijk en Elvis vertelde de pers dat de dood van zijn moeder zijn hart gebroken had.

          
Vernon & Elvis verdrietig op de trap van Graceland, en troosten elkaar

Elvis wilde geen autopsie. In de middag van 14 augustus 1958 werd Gladys overgebracht naar Graceland om daar te worden opgebaard. Elvis bleef haar maar aanraken, hij aaide over haar handen en kuste haar op haar voorhoofd en smeekte haar om wakker te worden. Uiteindelijk hebben vrienden hem bij haar weg gekregen en kreeg Elvis een slaapmiddel om wat te kunnen slapen. Vernon kon niet langer aanzien hoe Elvis van slag was om zijn moeder en was bang dat hij er aan onderdoor zou gaan, en daarom stond Vernon erop dat Gladys zo snel mogelijk zou worden begraven. Toen Elvis dit besluit had vernomen, liep hij huilend naar buiten.

  
De kist word in de auto gezet          De rouwstoet onderweg naar de begraafplaats

De begrafenis van Gladys vond plaats op vrijdag 15 augustus 1958 om half 4 ’s middags. De dienst, waarbij 400 gasten aanwezig waren, werd gehouden in het Memphis Funeral Home, op aanraden van Colonel Tom Parker. Hij kon Vernon en Elvis niet garanderen dat ze nu veilig waren op Graceland. The Blackwood Brothers zongen Gladys’ meest geliefde gospels. Aansluitend was er de begrafenis op het Forest Hill Cemetery in Memphis. Elvis viel bijna flauw tijdens de begrafenis en werd door vrienden en familie geholpen om op de been te blijven. Toen de kist op het punt stond om de grond in te zakken gooide Elvis zich op de kist en schreeuwde dat alles wat hij had nu weg was. Vernon, Lamar Fike en neef Billy Smith waren ervoor nodig om hem van de kist af te trekken, terwijl Elvis de hele tijd schreeuwde dat zijn moeder niet echt dood was maar dat ze alleen maar sliep. Elvis vond dat zijn leven nu over was en dat hij niets meer had om voor te leven.

  
De begrafenis van Gladys, met veel bloemen en beveiliging

Volgens familieleden en vrienden veranderde Elvis omdat hij nooit alleen kon zijn om te rouwen. Volgens Lamar Fike liep Elvis in de weken na Gladys’ dood met haar kamerjas in het rond. Hij sliep er zelfs mee terwijl hij de hele tijd huilde. Volgens Lamar is Elvis nooit meer de oude geworden. Een maand na het overlijden van zijn moeder ging Elvis voor twee jaar naar Duitsland om zijn militaire plicht na te komen.


Elvis bezoekt het graf van Gladys voordat hij naar Duitsland gaat

Volgens velen in zijn omgeving is het overlijden van zijn moeder een gebeurtenis die zijn hele leven blijvend zal beïnvloeden. De altijd bezorgde Gladys was voor hem de enige maatstaf waarop hij zijn gevoelens van geborgenheid kon baseren. Zij had hem pijnlijk bewust gemaakt van de vergankelijkheid in de wereld, dit compenserend met een diepe religieuze overtuiging. Zijn moeder was er altijd onvoorwaardelijk voor hem en de enige die hij volledig vertrouwde. Hij zou zich nooit van haar kunnen losmaken en met haar dood zag Elvis zijn grootste angst bewaarheid.

          
Elvis en zijn moeder, Gladys Presley toen ze nog leefde

Na de dood van Gladys zorgde Elvis ervoor dat zijn vader altijd dicht bij hem in de buurt was. Toen hij naar Duitsland uitgezonden werd voor twee jaar vanwege de militaire dienst nam hij zijn vader mee. Het was ook in Duitsland dat Vernon zijn tweede vrouw Dee leerde kennen, waar hij in 1960 mee in het huwelijk trad. Elvis kwam overigens niet naar de bruiloft.


Grafsteen van Gladys Presley op de begraafplaats

Volgens Priscilla Beaulieu, zijn ex-vrouw, sloot hij zich te veel af voor kritiek. Ik wil alleen positieve kritieken lezen, zei hij altijd, ik wil niets negatiefs horen. Dat was al in zijn jonge jaren begonnen, toen zijn moeder Gladys in de plakboeken alleen de positieve knipsels opnam. Als hij niet zo beschermd was geweest, zou hij misschien een beter perspectief op zijn carrière hebben gekregen, schreef Priscilla na zijn dood.


Het grafmonument van Gladys Presley