Overlijden/Begrafenis Elvis Presley

 

Het overlijden van Elvis Presley, een reconstructie.

Op dinsdag  16 augustus 1977, rond 12 uur ’s nachts, kwamen Elvis en zijn toenmalige vriendin: Ginger Alden thuis in Graceland, na een bezoekje aan de tandartspraktijk van: Dr. Hofman omdat Elvis last had van een fikse ontsteking bij een kies. Om half 3 ’s nachts belt Elvis met zijn persoonlijke arts of hij pijnmedicatie kan krijgen vanwege de ontstoken kies. Elvis zijn stief broertje, Ricky Stanley wordt erop uit gestuurd om 2 strips met ieders 6 pillen met Dilaudid pillen te gaan halen bij: “The Baptist Memorial Hospital” in: Memphis, Tennessee.

  
De laatste 2 foto’s waar Elvis nog in leven op staat.

Om 4 uur ’s nachts wekt Elvis zijn neef: Billy Smith en zijn vrouw Jo om met z’n vieren een partijtje racquetball te gaan spelen. Omdat Elvis veel medicatie heeft gehad, lukt het hem bijna niet om op de baan een potje racquetball te spelen. Hij besluit dan maar achter de piano te gaan zitten en wat te spelen en zingen. Zoals gewoonlijk begint hij met een aantal Gospelnummers, en eindigt hij met het nummer: “Blue Eyes Crying in the Rain”. Om 5 uur ’s nachts gaan Elvis en Ginger naar bed in Graceland, voordat hij naar bed gaat neemt hij een aantal pillen die zijn voorgeschreven door zijn arts.

Om 7 uur in de ochtend heeft Elvis nog steeds geen oog dichtgedaan, en neemt nog een aantal pillen. Om 8 uur in de ochtend kon Elvis de slaap nog steeds niet vatten, en belde hij met de keuken van Graceland, waar zijn tante: Delta Mae Biggs de telefoon opneemt. Hij vraagt aan haar of ze nog een aantal pillen boven wil brengen zodat hij nog een aantal uurtjes kan slapen, omdat hij die avond op weg moest voor een nieuwe tournee. Omdat Elvis nog steeds niet geslapen heeft, pakt hij het boek: “The Scientific Search for the Face of Jesus” van: Frank O. Adams, en zegt tegen Ginger, die wakker werd van het gestommel van Elvis, dat hij in de badkamer gaat zitten lezen. Ze zegt nog tegen Elvis: “Val niet in de badkamer in slaap”. “Ok gaat niet gebeuren” antwoord Elvis haar en loopt richting badkamer.


Ginger Alden

Om half 2 ’s middags klopt Ginger op de badkamer deur om te kijken of Elvis daar nog is, maar ze krijgt geen antwoord. Dan maakt ze de deur open, en vind het bewegingsloze lichaam van Elvis op de vloer van het toilet, met zijn goudkleurige pyjamabroek op zijn knieën en het bijbehorende jasje losgeknoopt. Het bleek dat Elvis waarschijnlijk op de wc had gezeten, en niet goed geworden was. Blijkbaar was hij daarna voor overgevallen en had hij nog een halve meter over het hoogpolig tapijt gekropen. In deze toestand werd Elvis door Ginger gevonden. Ginger raakt in paniek en belt meteen naar beneden dat ze hulp nodig heeft omdat Elvis op de badkamer vloer ligt. Memphis Maffia leden: Al Strada en Joe Esposito en zijn persoonlijke arts: George Nichopoulos snellen naar boven, verlenen eerste hulp en bellen gelijk een ambulance. Het ambulance personeel: Charles Crosby (38 jr.) en Ulysses Jones (26 jr.) zijn in eerste instantie niet op de hoogte dat het om Elvis Presley gaat, en denken dat Vernon een 2e hartaanval heeft gehad, ook niet toen ze de badkamer binnen liepen waar Elvis op de grond lag. Elvis zijn huid was namelijk zo donker geworden, dat het ambulance personeel eerst dacht dat het om een man met een donkere huidskleur (negroïde man) gaat. Ze moesten Elvis met 5 personen de trap van Graceland aftillen omdat hij zo’n 250 pond woog op dat moment.

    
                  Joe Espostito                                    Al Strada                                 George Nichopoulos         

Om 4 minuten voor 3 in de middag komt Elvis aan in het: “Baptist Medical Center” in Memphis, waar hij om half 4 ‘s middags, op 42-jarige leeftijd, dood wordt verklaard. In eerste instantie was het de bedoeling dat: Joe Esposito het nieuws bekend zou maken tijdens een verklaring tegen de pers die bij het ziekenhuis te wachten stond. Eenmaal bij de pers aangekomen klapte Joe dicht, en vroeg of: Maurice Elliott (woordvoerder van het ziekenhuis) het kon over nemen.


“Baptist Medical Center” in: Memphis

Tijdens de autopsie, die op het lichaam van Elvis werd gepleegd, werden onder andere zijn: hersenen, hart, lever en zijn nieren verwijderd voor studie. Meestal worden, op de dag van de begrafenis, deze organen in een zak in de kist gestopt, maar in het geval van Elvis is dat niet gebeurt en bleven de organen in het ziekenhuis. Dokters:  Jerry Francisco en Eric E. Muirhead, die de autopsie leidden, kwamen tot de conclusie dat Elvis was overleden aan: hartritmestoornissen en verharding van de slagaders (zo werd verteld op de persconferentie de volgende dag). Ook bleek Elvis een aandoening te hebben aan zijn darmen, waar hij zelf wel iets van af wist, maar waarschijnlijk door schaamte nooit iets tegen iemand anders had gezegd. Er werd namelijk ontlasting in zijn darmen gevonden dat er minstens al 5 maanden had gezeten.

Op woensdag 17 augustus, om 12 uur ’s middags, werd het lichaam van Elvis van het uitvaartcentrum naar Graceland gebracht. Daar werd hij net als zijn moeder Gladys, in een naadloze 400 kilo wegende koperen kist met satijnen voering, opgebaard tussen de schuifdeuren van de woonkamer naar de muziekkamer, waar familie en vrienden afscheid van hem konden nemen.  Het uitvaartcentrum had nog een hele taak om zo’n kist te zoeken, want in Memphis was op dat moment geen kist beschikbaar. Daarom werd er met spoed een kist, waarde 18.000 Euro, overgevlogen uit: Oklahoma City. Elvis droeg een wit pak, licht blauw overhemd + een donkerblauwe stropdas en had zijn TCB ring om zijn vinger. (Het pak + stropdas werd geleverd door zijn goede vriend Bernard Lansky).  De 9-jarige Lisa Marie Presley had aan begrafenisondernemer: Robert Kendall gevraagd of ze 1 van haar zilveren armbandjes aan haar vader mocht meegeven. Robert nam haar aan de hand mee naar de kist en wilde haar optillen zodat ze zelf het armbandje bij haar vader om z’n arm kon doen. Snel fluisterde ze in zijn oor dat ze het niet durfde en dat hij het maar moest doen. Robert Kendall had gevraagd aan Lisa Marie waar het moest komen, en ze wees de plek aan op haar eigen rechter arm. Daar plaatste Robert het zilveren armbandje bij Elvis en deed zijn mouw erover heen zodat het niet stiekem meegenomen kon worden door iemand anders.


Elvis zijn lichaam word naar Graceland gebracht

De foto die gemaakt is van Elvis die in de kist ligt, is stiekum gemaakt door een neef van Elvis, die hier een bedrag van tussen de: 35.000 en 75.000 Dollar voor kreeg van de krant: ”The National Enquirer”. Tussen 3 uur ’s middags en half 7 ’s avonds stond Elvis opgebaard in de foyer, onder de kristallen kroonluchter, van Graceland, waar meer dan 30.000 fans langs de kist liepen om afscheid van hun idool te nemen.


Elvis in zijn kist op Graceland

Op donderdag 18 augustus, rond de klok van 9 uur ‘s morgens, stond er nog een lange rij met fans buiten de hekken van Graceland te wachten. Velen hadden daar de nacht doorgebracht. Rond deze tijd reed de dronken  18-jarige: Treatise Wheeler in zijn witte Ford uit 1963 de wachtende rij in met zijn auto. Daarbij kwamen de dames: Alice Hovatar en Juanita Johnson uit: Monroe, Louisiana beiden om het leven, en raakte: Tammy Baiter uit: St. Clair, Missouri zwaar gewond en zou haar hele leven gehandicapt blijven.

    
Linda & Sam Thompson                Ann-Margret                           Bill Murray + vriendin

Op 18 augustus 1977 rond de klok van 12 uur ’s middags begon de afscheidsdienst van Elvis op Graceland. Tijdens een besloten ceremonie, waarbij zo’n 200 gasten aanwezig waren, onder andere: Caroline Kennedy, Ann-Margret, komediant: Jack Kahane, Chet Atkins, Sam Phillips, Felton Jarvis, de Gouverneur van Tennessee: Ray Blanton, acteur: Bill Murray, acteur: George Hamilton, Burt Reynolds, Sammy Davis Jr., John Wayne, de Memphis Mafia leden onder andere: Jerry Schilling, George Klein, Charlie Hodge, Joe Esposito, Lamar Fike, Billy Smith, Al Strada, Ricky en David Stanley en Dr. George Nichopoulos, Elvis zijn nicht: Patsy Presley en haar man: Marvin Gambill, Oma van Elvis: Minnie Mae Hood, Vernon Presley en diens vriendin: Sandi Miller, Oom Vester Presley en zijn vrouw: Delta Mae, Ginger Alden en haar moeder Jo, Lisa Marie en Priscilla Presley en haar familie: Paul en Ann Beaulieu en hun kinderen: Don, Michelle, Jeff, Tom en Tim, Linda Thompson en haar broer Sam Thompson, James Brown, Rex Humbard, Bernard Lansky (van kledingzaak “Lansky Brothers” die een winkel hadden in de bekende Beale Street in Memphis) en Colonel Tom Parker, werd Elvis herdacht. De Colonel verscheen gekleed in een Hawaii-shirt, een slobberbroek, een honkbalpetje, ongeschoren en een dikke sigaar rokend op de begrafenis, enkele familie leden spraken hier logischerwijs schande van. Ook hield hij zich erg afzijdig van alles, en toonde vooral geen medeleven naar de rouwende familieleden van Elvis. Tijdens de ceremonie stond de kist waar Elvis in lag, in de deuropening van de woonkamer naar de muziekkamer met de glas in lood ramen met de pauwen. De ceremonie duurde van 2 tot 4 uur ’s middags, en werd geleid door Pastoor: C.W. Bradley. Onder andere: J.D. Sumner & The Stamps, The Statesmen en Kathy Westmoreland zongen tijdens deze dienst Elvis zijn favoriete Gospel nummers, zoals: “Known Only To Him”, “How Great Thou Art”, Sweet Sweet Spirit”, “His Hand In Mine”, “When It’s My Turn” en “My Heavenly Father Watches Over Me”.

  
De rouwstoet gaat richting de begraafplaats in Memphis

Na de dienst werd de kist naar de auto gedragen, en reed de rouwstoet richting de begraafplaats: “Forest Hill Cemetery” in Memphis. Beide keren werd de kist gedragen door Memphis Maffia leden: Jerry Schilling, Joe Esposito, George Klein, Lamar Fike, Billy Smith, Charlie Hodge, Gene Smith en George C. Nichopoulos (ook wel Dokter Nick genoemd). De rouwstoet ging om half 5 ’s middags weg bij Graceland richting de begraafplaats, en werd begeleid door een politiemotor, daarachter een zilverkleurige Cadillac, daarachter de lijkwagen en daarna 17 witte limousines waarin de gasten zaten. Vanaf Graceland tot de begraafplaats stonden ruim 80.000 mensen langs de kant en schreeuwden Elvis zijn naam. Op de begraafplaats werd de kist in het mausoleum neergezet waar Gladys ook begraven was, en konden de gasten nog een laatste groet brengen aan Elvis. Vernon Presley bleef wachten tot alle gasten weg waren, en nam tot slot afscheid van zijn zoon met een kus op de kist en de woorden: “Daddy will be with you soon”. Daarna gingen een aantal genodigden naar Graceland voor een diner.


Elvis zijn kist word de crypte ingedragen op de begraafplaats

Om half 9 ’s avonds gaf Vernon Presley de opdracht dat alle fans een bloem mochten meenemen van de bloemstukken die waren gekomen voor Elvis zijn begrafenis. Rond half 12 ‘s avonds was er geen bloem meer te vinden.

    
Ginger Alden, Priscilla en Lisa Marie, Vernon en Sandi Miller verlaten de crypte van Elvis

Op 2 oktober 1977 werden de lichamen van Elvis en zijn moeder: Gladys opgegraven en herbegraven in de “Meditation Garden” op Graceland. Dit werd gedaan vanwege het feit dat op: maandag 29 augustus 1977 een poging werd ondernomen om het lichaam van Elvis te stelen van de begraafplaats door 4 mannen, namelijk: Ronnie Lee Adkins (26 jaar), Bruce Eugend Nelson (30 jaar), Raymond Martin Green (25 jaar) en Gary Oscar Travis. Het was de bedoeling om voor het lichaam een bedrag van 10 miljoen dollar te vragen aan de nabestaanden. Nadat het geld op de afgesproken tijd en plaats was afgeleverd werd het lichaam van Elvis weer terug gegeven. Helaas voor de 4 mannen was de politie door een onbekende beller getipt dat het lichaam van Elvis zou worden opgegraven, waarna de politie ging posten op de begraafplaats en de mannen arresteerden nog voordat ze met het karwei waren begonnen.

          
Elvis herbegraven op Graceland                        Vernon Presley vlak na de herbegrafing        
  op 2 oktober 1977                                                         van Elvis op Graceland             

Vernon liet de volgende tekst op de grafsteen van Elvis graveren:

Elvis Aaron Presley

January 8, 1935 – August 16, 1977

Son of Vernon Elvis Presley and Gladys Love Presley
Father of Lisa Marie Presley

He was a precious gift from God we cherished and loved dearly
He had a God-given talent that he shared with the world
And without a doubt, he became most widely acclaimed;
Capturing the hearts of young and old alike.

He was admired not only as an entertainer, but as the great humanitarian that he was;
For his generosity, and his kind feelings for his fellow man.
He revolutionized the field of music and received its highest awards

He became a living legend in his own time; earning the respect and love of millions
God saw that he needed some rest and called him home to be with Him
We miss you, Son and Daddy. I thank god that He gave us you as our son

By: Vernon Presley

‘God let me come along at this time’ Elvis 1977

 


Bedankt kaart van de familie Presley