Aloha from Hawaii via Satellite

De grote baas van RCA Records: Rocco Laginestra, had in een vergadering met Colonel Tom Parker, een voorstel gedaan om een groot wereldwijd concert te organiseren voor Elvis Presley. De Colonel voelde hier niets voor, omdat hij een illegale imigrant uit Nederland was en zonder paspoort niet de grens over kon. En De Colonel wilde Elvis niet alleen de wereld rond laten reizen. Dus hij veegde dit idee van Rocco Laginestra zonder pardon van tafel. Maar Rocco was niet zomaar verslagen, en opperde meteen een ander idee, namelijk een groot concert dat via satelliet zou worden uitgezonden in diverse landen van de wereld. Ook dit idee vond De Colonel niets,en daarom verliet Rocco onverrichter zake het kantoor van De Colonel. Rocco had amper het kantoor verlaten of De Colonel ging met er met het idee voor een concert dat wereldwijd te zien zou zijn via een satelliet vandoor.


Toegangskaart voor het concert “Aloha from Hawaii”

Op 8 juli 1972 maakte De Colonel bekend dat iedereen over de wereld nu eindelijk eens een concert kon bijwonen van Elvis Presley doormiddel van satelliet opnames, omdat het onmogelijk zou zijn voor Elvis om in elke grote wereld-stad een concert te geven. Hij maakte bekend dat het concert zou plaatsvinden in: Oktober of in November 1972. Vlak nadat het bekend werd gemaakt kreeg De Colonel een telefoontje van filmmaatschappij: “M-G-M” dat het onmogelijk was dat Elvis in die periode zo’n concert zou geven, omdat in deze periode ook de premiere was van Elvis zijn documentaire: “Elvis on Tour”.

    
Elvis krijgt geschenken van de Burgermeester van Honolulu
in de kleedkamer voorafgaand van het concert

Op 4 september 1972 werd in het:”Hilton Hotel” in: Las Vegas opnieuw een persconferentie gehouden over het concert dat via satelliet zou worden uitgezonden. Ditmaal moest RCA baas: Rocco Laginestra de pers te woord staan. Rocco vermelde dat de datum verschoven was naar: begin 1973. Maar omdat er al contracten getekend waren, zou er in November 1972 toch een concert plaatsvinden, maar zonder dat het gefilmd zou worden, onder de noemer van een “Generale Repetitie”. Het concert zou worden gehouden in: “The Honolulu International Center” in: Honolulu, Hawaii dat ligt aan de zuidoostelijke kust van het eiland Oahu. Het concert van Elvis zou: “Aloha from Hawaii” gaan heten. Ook Elvis was bij deze persconferentie aanwezig en oogde behoorlijk zenuwachtig. Het enige wat hij kon uitbrengen bij deze persconferentie was dat hij hoopte dat hij zijn fans van over de hele wereld niet zou teleurstellen.

          
Persconferentie 4 september 1972                                          Elvis & Rocco Laginestra

Het plan was om het concert: “Aloha from Hawaii” anderhalf uur te laten duren, en dat het in 40 landen tegelijkertijd zou worden uitgezonden. De datum werd gezet op: 14 januari 1973. Het concert werd geproduceerd door: Marty Pasetta, die ook de producer van vele: “Oscar” uitreikingen op tv was geweest. Twee dagen na de persconferentie ontving De Colonel een brief van: Eddie Sherman, een columnist van: “The Honolulu Advertiser”. Eddie  Sherman had de plannen van het concert gelezen, en ook dat het publiek, dat bij het concert aanwezig mocht zijn, om een donatie werd gevraagd voor een nader te bepalen goed doel. Omdat Elvis in het verleden het nummer: “I’ll Remember You” had opgenomen, dat geschreven is door: Kui Lee, vroeg Eddie Sherman of het misschien een idee was om het geld te doneren aan: “The Kui Lee Cancer Fund”. Dit fonds was opgericht ter nagedachtenis aan: Kui Lee, die in 1966 was overleden aan de gevolgen van kanker. De Colonel vond het een erg goed idee, mede omdat dat weer eens bewees dat Elvis ook aan de mede mens dacht.

          
Kui Lee                            Marty Pasetta

Op 17 en 18 november 1972 deed Elvis 2 concerten in Honolulu, dat oorspronkelijk de datums waren voor het concert. Op 20 november 1972 werd er weer een persconferentie gehouden om het concert groots aan te kondigen en te promoten. Tijdens deze persconferentie werd er ook verteld dat alle opbrengsten naar: “The Kui Lee Cancer Fund” ging. Op 9 januari 1973, een dag na zijn 38e verjaardag, kwam Elvis aan op het vliegveld van Hawaii. Elvis was in tussentijd 25 pond afgevallen, en was erg in zijn nopjes, mede doordat zijn documentaire: “Elvis on Tour” genomineerd was voor een: “Golden Globe”. Elvis ging regelrecht vanaf het vliegveld naar: “The Hilton Hawaiian Village”, voor een aantal kleine repetities en om het decor te kunnen bekijken dat daar werd gebouwd. Ondanks een aantal technische problemen en mankementen, gingen de repetities erg goed. Op 12 januari 1973 deed Elvis een proefconcert, waar ook publiek bij aanwezig was. Dit concert werd opgenomen voor het geval de techniek het af liet weten tijdens het officiële concert.

          
Elvis zijn aankomst op 9 januari 1973 op het vliegveld in Honolulu

Elvis had speciaal voor dit concert een nieuwe jumpsuit laten maken door Bill Belew. Deze witte jumpsuit met adelaar krijgt na het concert de naam: “American Eagle Jumpsuit”, en is bij de vele fans een grote favoriet. Elvis had Bill Belew de opdracht gegeven om 2 verschillende capes bij dit pak te maken, 1 korte en 1 lange. De bedoeling was om de lange te dragen, maar bij de repetities struikelde Elvis 2 keer, en vervloekte de lange cape. Daarna werd er besloten dat Elvis de korte zou dragen. Na afloop van het concert deed Elvis zijn cape af, en gooide hem in het publiek. De cape werd gevangen door: Bruce Sprinks, een journalist van: The Honolulu Advisor. Voor dit concert liet Elvis ook een aantal juwelen maken, die hij tijdens het concert droeg.

    
Elvis met de lange cape                      Elvis met de korte cape                                   De Aloha Ring

Het bedrag dat werd opgehaald aan donaties tijdens het concert op: 12 en 14 januari, plus de opbrengst van de verkochte merchandise, was: 75,000 Dollar, dat rechtstreeks naar: “The Kui Lee Cancer Fund” in Hawaii ging. Zowel Elvis, de Producer: Marty Pasetta, RCA Records baas: Rocco Laginestra en De Colonel betaalden allemaal 1000 Dollar voor het goede doel. De kosten voor: “Aloha from Hawaii” waren ruim: 2,5 Miljoen Dollar, en er werd naar schatting door 1,5 miljard mensen naar gekeken. In Amerika werd het concert later uitgezonden omdat de officiële uitzending tegelijk viel met de: “Super Bowl”. Nadat het publiek naar huis was gegaan op 14 januari 1973, ging Elvis samen met zijn band terug naar het lege concert gebouw, en nam daar speciaal voor de Amerikaanse uitzending nog 5 nummers op, namelijk: “Early Morning Rain”, “Blue Hawaii”, “Hawaiian Wedding Song”, “No More” en “Ku-U-I-Po”. Het concert werd in Amerika pas op 4 april 1973 uitgezonden op televisie.

  
Kijkje in de zaal waar opnames worden gemaakt       Elvis in actie tijdens Aloha from Hawaii

Het album dat van dit concert werd gemaakt was een grote hit, en belandde op nummer 1 van de Amerikaanse hitlijsten. Dit album zou de laatste nummer 1 zijn in Elvis zijn carriére. De laatste 5 nummers, die Elvis zonder publiek opnam voor het concert, staan niet op dit album. Het album werd op: 4 februari 1973 uitgebracht door: RCA Records. Op 13 februari 1973 werd dit album met Goud bekroond door: The Recording Industry Association of America (RIAA). Op 20 mei 1988 werd dit album met: Dubbel Platina bekroond.Op 15 juli 1999 werd dit album met: 3 keer Platina bekroond. En op 1 augustus 2002 werd dit album met: 5 keer Platina bekroond. In Nederland werd het album ook in 1973 uitgebracht, helaas strandde het op nummer: 49 van de Nederlandse hitlijsten. Daar bleef het album 1 week op staan, en verdween daarna uit de hitlijsten.


Album: “Aloha from Hawaii”

Elvis werd door de volgende mensen bijgestaan tijdens het: “Aloha from Hawaii” concert:

Background Vocals:

“J.D. Sumner & The Stamps Quartet”, bestaande uit: Ed Enoch, Bill Baize, Donnie Sumner, Ed Wideman & J.D. Sumner.
“The Sweet Inspirations”, bestaande uit: Myrna Smith, Sylvia Shemwell & Estelle Brown.
Kathy Westmoreland.

The TCB Band:

James Burton (lead gitaar)
John Wilkinson (rhythm gitaar)
Ronnie Tutt (drums)
Jerry Scheff (bass gitaar)
Glen Hardin (piano/keyboards)
Charlie Hodge (acoustische gitaar & 2e stem)
en: “The Joe Guercio Orchestra”.

          
Elvis tijdens: “Aloha from Hawaii”                     Elvis & Charlie Hodge        

De volgende nummers werden er gespeeld tijdens: “Aloha from Hawaii”:

Introduction (“Also sprach Zarathustra” gespeeld door: The Joe Guercio Orchestra)
“See See Rider”
“Burning Love”
“Something”
“You Gave Me a Mountain”
“Steamroller Blues”
“My Way”
“Love Me”
“Johnny B. Goode”
“It’s Over”
“Blue Suede Shoes”
“I’m So Lonesome I Could Cry”
“I Can’t Stop Loving You”
“Hound Dog”
“What Now My Love”
“Fever”
“Welcome to My World”
“Suspicious Minds”

Elvis introduceerd de band leden, en maakt het bedrag: 75,000 Dollar bekend dat was opgehaald voor: “The Kui Lee Cancer Fund”.

“I’ll Remember You”
“Long Tall Sally”/”Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”
“An American Trilogy”
“A Big Hunk o’ Love”
“Can’t Help Falling in Love”

Instrumentaal sluitingsnummer gespeeld door: “The TCB Band en het: “Joe Guercio Orchestra”.

In september 2004 werd dit concert uitgegeven op een speciale DVD set. Deze “Deluxe” verpakking bevat 2 DVD’s, en bevat zowel het originele concert dat op 14 januari 1973 werd uitgezonden via satelliet, als het repetitieconcert dat werd gehouden op: 12 januari 1973, en ook de 5 extra nummers die na het concert werden opgenomen speciaal voor de uitzending in Amerika.


Luxe DVD Set van: “Aloha from Hawaii” uit 2004