Elvis in het Leger

    

Op 8 januari 1956 werd Elvis Presley 21 jaar oud. Op deze leeftijd kon hij, net als iedere andere Amerikaanse jongen, in aanmerking komen om opgeroepen te worden voor het Amerikaanse leger. Ook Colonel Tom Parker was hiervan op de hoogte, en nam in het geheim contact op met het Pentagon in Washington om navraag te doen hoe het zat met Elvis. Hij kreeg te horen dat Elvis zou worden opgeroepen, maar dat hij een speciale status zou kunnen krijgen binnen het leger. Deze status hield in dat Elvis maar 6 weken een basis training zou volgen, en dat hij daarna zijn oude leventje weer kon oppakken, met als voorwaarde dat hij een aantal optredens zou moeten verzorgen voor de legertroepen. Omdat er een flink aantal negatieve berichten in de media verschenen rondom Elvis en zijn carrière, besloot Colonel Tom Parker dat het misschien wel goed was dat Elvis toch het leger in ging zonder de speciale status. Ook vanwege het feit dat Elvis niet werd betaald voor de optredens die hij moest verzorgen voor het leger, en dat deze optredens gefilmd konden worden, zodat het tegen betaling kon worden uitgezonden op televisie of op speciale albums konden worden verkocht waarna al het geld naar het Amerikaanse leger ging. Colonel Parker maakte een deal met het Pentagon dat Elvis gewoon zijn volledige tijd van 2 jaar zou dienen in het leger zonder status. Hierdoor hoopte de Colonel dat de mensen die de slechte berichtgeving over Elvis en zijn carrière geloofden, gingen denken dat hij niet zo’n slechte jongen was zoals men in de media beweerden.


Kennedy Veterans Memorial Hospital in: Memphis

De Colonel vertelde niets aan Elvis en zijn ouders over zijn geheime deal met het Pentagon, en hield maar vol dat Elvis, als hij werd opgeroepen, in aanmerking kwam voor de speciale status. Op 4 januari 1974 ging Elvis naar het: Kennedy Veterans Memorial Hospital in: Memphis voor een psychologische test, waarvoor hij werd goedgekeurd. Vier dagen daarna werd Elvis 22 jaar, en werd er een persconferentie gehouden door: “The Memphis Draft Board” waarin vertelt werd dat Elvis in dat jaar zal worden opgeroepen voor het Amerikaanse leger. Op 20 december 1957 werd de oproep voor het leger bij Elvis op Graceland bezorgd. Nadat Elvis de brief had gelezen werd hij woest op Colonel Parker, omdat hij er niet voor gezorgd had dat Elvis de speciale status had gekregen. De Colonel vertelde Elvis dat als hij uit de problemen bleef en hard werkte in het leger, hij als een nog grotere superster terug zou komen dan hij nu al was. De Colonel had samen met Elvis een brief geschreven naar: “The Memphis Draft Board” om uitstel aan te vragen omdat Elvis midden in de opnames zat voor zijn film: “King Creole”. Elvis kreeg te horen dat hij uitstel kreeg tot 20 maart 1958, zodat hij de film af kon maken.

          
Elvis heeft zijn oproepkaart voor het leger ontvangen

Op maandag 24 maart 1958, om 6.35 uur, verscheen Elvis in gezelschap van zijn ouders, Colonel Tom Parker, een aantal familieleden en een filmploeg bij: “The Memphis Draft Board”. Daar werd hij, samen met nog 12 andere jonge mannen, in een bus gezet die hen naar het: Kennedy Veterans Memorial Hospital in: Memphis bracht voor een medische check-up en Elvis werd goedgekeurd. Daar kreeg hij het serienummer: 53 310 761 toegewezen, en werd hij beëdigd. Na deze ceremonie nam hij afscheid van zijn ouders en andere familieleden, en stapte Elvis op de bus die hem naar: Fort Chaffee, Arkansas bracht. Daar werd zijn beroemde kuif afgeknipt en kreeg hij een leger kapsel aangemeten, en ook ontving hij hier zijn leger uniform. Na 4 dagen op deze legerbasis in Arkansas te hebben gezeten, werd hij overgeplaatst naar: Fort Hood, Texas.

  

Medische keuring voordat Elvis het leger in mag, en zijn haar werd geknipt

    

In Fort Hood werd Elvis toegewezen tot: Company A of the Third Armored Division’s 1st Medium Tank Battalion. Deze eenheid, onder leiding van: Generaal George Patton, werd ook wel: ‘The Hell On Wheels’ genoemd. In juni 1958 had Elvis zijn basistraining voltooid, en had hij zich gespecialiseerd in: scherpschutter met pistool. Hij was reuze enthousiast geworden over het leger, maar in zijn brieven naar huis liet hij dat niet weten en zei hij dat hij naar huis wilde. Ook vreesde hij voor zijn carrière, en wanneer hij uit het leger zou komen niemand hem meer kende. Eind juni, begin juli 1958 mocht Elvis een korte periode naar huis. Daar aangekomen werd hij meteen in de opname studio’s van: RCA Records verwacht zodat hij een aantal nummers op kon nemen. Daarna ging hij weer naar: Fort Hood, waar hij zijn tank training voltooide. Ook had Elvis toestemming gekregen om niet langer op de legerbasis te wonen, zodat hij een huis vlak naast de legerbasis kon huren waar hij samen met zijn ouders, zijn oma en goede vriend: Lamar Fike ging wonen. Begin augustus 1958 werd Elvis zijn moeder: Gladys ziek, waarna Elvis zijn beide ouders op 8 augustus naar Memphis terug stuurde zodat Gladys naar haar eigen dokter kon gaan. In Memphis aangekomen werd ze meteen opgenomen in het ziekenhuis. Elvis had speciaal verlof aangevraagd zodat hij zijn zieke moeder kon opzoeken in Memphis, maar dat werd afgewezen, echter een officier regelde dat hij toch mocht gaan. Later werd deze officier zwaar gestraft, omdat hij Elvis toch had laten gaan zonder enig overleg. Op 14 augustus overleed Gladys aan de gevolgen van: ‘Cirrose’. Door deze tragedie kreeg Elvis speciaal verlof, en keerde hij op 18 augustus terug naar de legerbasis in: Texas.

        
Elvis legt de eed af en stapt in de bus die hem naar de legerbasis brengt

Na de training in: Fort Hood, Texas, werd Elvis toegewezen aan: The 3rd Armored Division in: Friedberg, West Duitsland. Op 19 september verliet hij de legerbasis in: Texas en stapte een dag later op legerbasis: “Brooklyn” in New York op een boot om naar: West Duitsland te gaan. Voordat Elvis aan boord ging, was er een kleine persconferentie georganiseerd door Colonel Tom Parker die druk werd bezocht. Ook moest Elvis 8 keer de loopplank op en neer lopen zodat elke fotograaf een goede foto van Elvis kon maken. Op deze boot raakte Elvis bevriend met: Charlie Hodge en Joe Esposito, die later beiden lid werden van de: “Memphis Mafia”. Op 1 oktober kwam de boot in: Bremerhaven, Duitsland aan, waar Elvis persoonlijk werd gevraagd of hij van de “speciale status” gebruik wilde maken. Hij weigerde dit. Hij werd als chauffeur ingedeeld, en er werd besloten dat Elvis de chauffeur werd van: Captain Russell. Maar Captain Russell was geen fan van Elvis, en weigerde bij hem in de auto te stappen. Zo werd Elvis chauffeur voor Reconnaissance Platoon Sergeant: Ira Jones. Ook in Duitsland hoefde Elvis niet op de legerbasis te wonen, dus huurde hij een aantal kamers in het: Hilberts Park Hotel in: Bad Nauheim waar hij samen met zijn vader en oma gingen wonen. Maar helaas beviel dit hotel niet, en verhuisden ze na 3 weken naar het: Hotel Grunewald.

          
Elvis samen met Charlie Hodge en Joe Esposito in het leger

Doordat Elvis zowel overdag als ’s nachts oefeningen had, werd hij door een sergeant gewezen op amfetaminen, waardoor het makkelijker vol te houden was. Ook werd Elvis geïntroduceerd in de vechtsport: Karate waar hij dol enthousiast over werd. Mede soldaten verklaarden dat Elvis een doodgewone jongen was in zijn legertijd, en ook zo door iedereen behandeld wilde worden. Hij doneerde zelfs zijn loon, dat hij ontving toen hij in het leger zat, aan goede doelen, en kocht een aantal televisies die op de legerbasis werden geïnstalleerd. Omdat er veel geklaagd werd in: Hotel Grunewald vanwege overlast, besloot Elvis begin januari 1959 een heel huis af te huren op het adres: Goethestraße 14 in: Bad Nauheim, waar een bordje in de voortuin kwam te staan voor de fans dat Elvis tussen: 19.30 en 20.00 uur handtekeningen zou uitdelen. Dit huis huurde Elvis van de weduwe: Frau Pieper, die zelf in een klein kamertje in het huis bleef wonen. In juni 1959 had Elvis een tijdje verlof, en ging hij met een aantal vrienden van de legerbasis 2 dagen naar Munchen en een week naar Parijs. Ook bracht hij in deze periode persoonlijk een brief van Colonel Tom Parker naar diens familie in Breda.

                    
Goethestraße 14 in: Bad Nauheim – Duitsland                          Elvis & Frau Pieper

Vernon Presley leerde in deze periode: Dee Stanley kennen, die getrouwd was met: sergeant Bill Stanley. In eerste instantie probeerde Dee Elvis aan de haak te slaan omdat ze hem al een aantal keren had gezien tijdens optredens begin jaren 50. Ze had Elvis uitgenodigd om met haar te gaan dineren, maar omdat Elvis er achter kwam dat ze ouder was en getrouwd, stuurde hij zijn vader er naar toe. Toen Elvis er achter kwam dat zijn vader en Dee een relatie hadden was hij woest, want Elvis was van mening dat zijn vader niet zo snel na het overlijden van Gladys een andere vrouw moest zoeken. In de zomer van 1959 vloog Dee terug naar Amerika, waarna Vernon haar een week later volgde. In 1960 trouwde Vernon met Dee, en Elvis verscheen uit protest niet op het huwelijk. Wel was hij zeer blij met de 3 zonen van Dee, die vanaf die tijd de stief broertjes waren van hem.

    
Elvis in actie tijdens zijn legertijd in Duitsland

Op 13 september 1959 werd er door Elvis een feest gehouden in zijn huis in: Goethestraße 14 in: Bad Nauheim. Daar werd hij door zijn goede vriend: Currie Grant voorgesteld aan de 14-jarige: Priscilla Beaulieu. Ze raakten meteen verliefd op elkaar, en Priscilla kwam steeds vaker langs. Elvis en Priscilla trouwden in 1967.


Elvis en Priscilla tijdens één van hun afspraakjes

Op 20 januari 1960 werd Elvis gepromoveerd tot: Sergeant. Op 1 maart 1960 werd er in West Duitsland een persconferentie door het leger georganiseerd, zodat mensen van de pers Elvis konden interviewen over zijn ervaringen in het leger. De dag erna, verliet Elvis en een aantal andere soldaten Duitsland om naar huis in Amerika terug te keren, onder toeziend oog van Priscilla Beaulieu en duizenden hysterische fans. Het vliegtuig moest een landing maken op het vliegveld in: Prestwick in: Schotland omdat er een lek was geconstateerd in 1 van de brandstoftanks van het vliegtuig. Het lek werd snel gerepareerd en er werd opnieuw getankt zodat het vliegtuig richting Amerika vloog. Het vliegtuig met onder andere Elvis aan boord landde op 3 maart om 7:42 AM op de legerbasis: McGuire Air Force Base vlakbij: Fort Dix, New Jersey. Daar werd hij opgewacht door: Colonel Tom Parker, Nancy Sinatra, de grote baas van: RCA Records en heel veel fans. Twee dagen later, op 5 maart, werd Elvis ontslagen uit het leger, en ontving hij: The Army Good Conduct Medal. Elvis wilde daarna zo snel mogelijk terug naar Memphis, en deed dat per trein. De Colonel had dit geregeld en liet de fans weten dat de trein in elke stad die hij tegenkwam even stopte zodat Elvis zijn fans kon begroeten.

    
Elvis verlaat Duitsland, en gaat weer terug naar Amerika

Elvis kreeg de volgende insignes in het leger: Scherpschutter M2, Scherpschutter insigne voor .45 kaliber pistool, Scherpschutter insigne voor M1 geweer en een lintje voor goed gedrag.